A Salgótarjáni utcai zsidó temető az ország egyik legtöbb műemlékben bővelkedő sírkertje, gondozását 2016 óta a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) végzi. A műemléki világnap alkalmából az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága Példaadó Műemlékgondozásért díjjal ismerte el a NÖRI munkáját, amelyet a Salgótarjáni utcai zsidó temető helyreállítása, karbantartása és a látogatóknak való bemutatása érdekében végez.

A műemléki védettségű temető 2016-ban került a Nemzeti Örökség Intézetének kezelésébe (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A budapesti Salgótarjáni utcai zsidó temető 1874-ben nyílt meg a mai Fiumei úti sírkert szomszédságában és 1892-ig ez volt Pest egyetlen működő izraelita temetője. Az itt található mauzóleumok közül a legtöbbet Fellner Sándor és Quittner Zsigmond tervezte.

Számos síremléket, a temető bejáratát és a szertartási épületet pedig Lajta Béla, a XX. század elejének egyik legmeghatározóbb építőművésze tervezte. Lajta Béla szakrális művészetét, a Salgótarjáni utcai zsidó temetőbe készült alkotásait a PestBuda is részletesen bemutatta. 

Az 1950-es évektől a temetőt már alig használták, felújítására, karbantartására nem fordítottak figyelmet. A sírokat szinte teljesen benőtte a növényzet, a mauzóleumokat megrongálták. A már említett szertartási épület kupolája is beomlott, az egykori Zsolnay-cserépborítás megsemmisült.

A temető helyzete csak az ezredforduló után kezdett rendeződni: 2002-ben teljes egészében műemlékké nyilvánították, és 2016-tól a Nemzeti Örökség Intézetének kezelésébe került. Ekkor kezdődött meg a méltatlan állapotok felszámolása és a balesetveszély elhárítása. A Salgótarjáni utcai zsidó temetőt és a Fiumei úti sírkertet érintő felújításokról, a tervekről a PestBuda is írt.

A szertartási épület megmaradt része (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A műemléki világnapon további elismeréseket is átadott az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága. ICOMOS-díjjal tüntette ki a Sándor–Metternich-kastély felújítását Bajnán és a szögligeti Szádvár fejlesztési munkálatait. Elismerésben részesült a máriapócsi Szeplőtlen Szűz Mária római katolikus templom felújítása és a sümegi Ramassetter-ház felújítása. Példaadó műemlékkgondozásért kitüntetést kapott Déri Péter plébános, a Szombathelyi Egyházmegye papja, Jánosháza plébánosa is.

Nyitókép: A budapesti Salgótarjáni utcai zsidó temető bejárata (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)