A Budapest Galéria beruházásában megújul az I. kerületi Mária téren álló, Hörger Antal alkotta Mária Immaculata emlékoszlop. A Budavári Önkormányzat tájékoztatása szerint az emlékoszlop felújítását két részletben végzik: tavaly ősszel az alkotás felső részét a szoborral együtt már restaurálták, most pedig az oszlop talapzatát újítják fel a szakemberek.

Az alkotás felső részét a szoborral tavaly restaurálták (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Folyik a talpazat felújítása (Fotó: Budavári Önkormányzat)

A budai Mária téren álló Mária Immaculata oszlopot 1724-ben, egy pestisjárvány után fogadalomból állítatták budai polgárok. A szobor eredetileg a Bomba (ma Batthyány) téren állt, majd 1826-ban lebontották a térre épített katonai őrház miatt. (Az őrházat a XIX. század végén az árvízvédelmi munkák során lebontották.) 

A Mária Immaculata emlékoszlopot 1934-ben állították fel újra mai helyén, a Mária teret akkor Irma térnek nevezték.

A oszlop talapzatán lévő márványtáblán az is olvasható, hogy az egykori Irma teret a szobor tiszteletére nevezték el Mária térnek (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A szobor felső részét 1938 tavaszán ellopták, ekkor Visnyovszky Lajos faragta újra, 1945-ben az ostrom alatt megsérült, 1984-ben Szomolányi Péter faragta újra.

Az alkotás eredetileg díszesebb volt, és a gyermek Jézust tartó Máriát Sienai Szent Katalin és Nepomuki Szent János szobrai vették körül. Amikor a szobrot eredeti helyén, a Bomba téren elbontották, a mellékalakok a budai kapucinusok Fő utcai zárdájának a kertjébe kerültek, majd nyomuk veszett. 

Nyitókép: A Mária téri emlékoszlop (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)