A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) négy szakaszon tervezi a kerékpáros úthálózat fejlesztését, a nyomvonalak tervezésére közbeszerzési ajánlati felhívás jelent meg. A fejlesztés célja a főváros területén már meglévő Duna menti kerékpáros utak fejlesztése, valamint a még hiányzó Duna-parti és a Budapest-Balaton útvonalak megvalósítása.

Tervezett kerékpáros útvonalak Észak-Pesten és Észak-Budán (Forrás: Budapesti Közlekedési Központ) 

A BKK tájékoztatása szerint az egyik kerékpárút Észak-Pesten épülne az újpesti Bagária utcától a Megyeri csárdáig, valamint az ártéri erdőtől az Északi vasúti hídig, hossza mintegy 2,5 kilométer. Az új útvonal összeköttetést teremt a vasúti hídon, valamint a külső Váci úton már meglévő kerékpárutakkal. Az útvonal nemcsak a IV. és a XIII. kerület kapcsolatát javíthatja, hanem jelentősen megkönnyítheti a Dunakeszi irányából kerékpárral ingázók mindennapjait.

A másik szakasz Észak-Budán létesülne a békásmegyeri Barát-patak és a Lánchíd között 13,3 kilométer hosszan. Ez az út a belváros és Óbuda-Békásmegyer, valamint a környező települések között létesítene kerékpáros kapcsolatot.

Új kerékpáros útszakaszokat terveznek Dél-Budára is (Forrás: Budapesti Közlekedési Központ) 

Dél-Budán Budafok és Albertfalva határán lévő Mezőkövesd utca, valamint a nagytétényi Campona utca között jöhet létre új kerékpárút. A Duna mentén futó utat mintegy 10 kilométer hosszúságban tervezik.  A BKK szerint ezzel gyors és kényelmes kapcsolat jön létre a dél-budai városrészek és a belváros között.

Több mint 7 kilométer hosszú kerékpáros útvonalat terveznek a XI. és a XXII. kerület határán is, a Honfoglalás út és a Hosszúréti-patak mentén. A nyomvonalat úgy tervezik, hogy mindkét végén kapcsolódjon a már meglévő kerékpáros útvonalakhoz Albertfalván, Budafokon és Kamaraerdőnél, valamint a Budapest–Balaton kerékpáros útvonal – már kivitelezés alatt álló – Törökbálint és Kamaraerdő közötti szakaszához. A déli ágon, a Hosszúréti-patak felett új kerékpáros híd biztosítaná az átjutást.

Nyitókép: Új kerékpárutak tervezését indította el a Budapesti Közlekedési Központ (Forrrás:BKK)