A Szilágyi Dezső téri templom belső felújítását 2019-ben kezdték el, akkor bemutattuk a felújítás tervezett elemeit, amelyek mostanra teljesen elkészültek.  Helyreállították a templom csaknem 300 négyzetméternyi ablakfelületének mintázatát. Új, mintás terrazzo padlóburkolatot raktak le, amely alatt padlófűtésrendszer és teljesen új elektromos hálózat kapott helyet. A templom fűtése, hűtése és szellőztetése automatizált, a világítás energiatakarékos – írja az MTI tudósítása.

Hálaadó istentisztelet a belülről is felújított Szilágyi Dezső téri református templomban (Fotó: MTI/Illyés Tibor) 

A tervek szerint a közeljövőben a templom északi oldalához egy negyven négyzetméteres helyiséget építenek, ahol baba-mama szoba, turisztikai látogatóközpont és egy kifejezetten a mozgáskorlátozottaknak készülő bejárat is helyet kap.

A Szilágyi Dezső téri templom Petz Samu tervei alapján 1893 és 1895 között épült, a berendezést és a bútorzatot is Pecz Samu tervezte. Felszentelésére 125 éve, 1896 virágvasárnapján került sor, az évforduló kapcsán részletesen bemutattuk a református templomot, amely neogótikus stílusú, barna-sárga-zöld mázas Zsolnay-cserepekkel fedett tetőzetével a városkép jellegzetes eleme.

A  templom a városkép jellegzetes eleme a Petz Samu tervei szerint épült Szilágyi Dezső téri templom, amelyet felszentelésének 125. évfordulójára belülről is felújítottak (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu) 

Forrás: MTI

Nyitókép: A Szilágyi Dezső téri református templom megújult belső tere (Fotó: MTI/Illyés Tibor)