Az I. kerületi, Szilágyi Dezső téri templom belső felújítása október 21-én megkezdődött – írja a gyulekezet.hu. A Budai Református Gyülekezet honlapján látható videóban bemutatják a felújítás részleteit.

A templom egész belső terének felújítási munkálatai előre láthatólag egy évig tartanak (Fotó: gyulekezet.hu)

A templom belső felújítása azt jelenti, hogy szinte mindent felújítanak vagy kicserélnek. Az átalakítás keretében új fűtésrendszer kerül a templomba, az ablakokat hőszigetelt nyílászárókra cserélik, a padokat restaurálják, az egész templom elektromos hálózata megújul, új alapfestés és díszítőfestés kerül a falakra. A templom egész belső terének rekonstrukciós munkálatai előre láthatólag egy évig tartanak.

A belső elrendezésben nem leszváltozás az eredeti, Pecz Samu-féle tervezői koncepcióhoz képest (Fotó: gyulekezet.hu)

A templomban 1980 óta semmilyen belső felújítás nem volt. A templom teljes külső homlokzata 2016-ban megújult, itt az ideje a belső megújításnak is. Elavultak a padlószerkezetek, az ablakok egyrétegű üvegezésűek és a mintázat az eredetitől jelentősen megváltozott, az 1980-ban készült belső festés messze elmarad az eredeti festéstől.

A templom teljes külső homlokzata 2016-ban megújult (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A régi gázkályhák kikerülnek, – ezek fűtötték a templomot, a működtetésükkel sok probléma volt, a falakat bekormozta – helyettük egy új, nem látható, a padlóréteg alá kerülő rendszer fogja a templomot temperálni. Teljesen új burkolat kerül a templomba.

A régi gázkályhák kikerülnek, új fűtésrendszer lesz az épületben (Fotó: gyulekezet.hu)

Az összes padsort kiviszik és egyenként fogják restaurálni. A két világháború közötti kandallóbeépítésekkel, roncsolásokkal rendelkező jelenlegi padsort kiegészítik és olyan módon kerülnek majd vissza az új helyükre, hogy az Úr asztala körül nagyobb lesz a hely.

A padsorokat is restaurálni fogják (Fotó: gyulekezet.hu)

Új ablakszerkezetet tesznek be az ablakok helyére, ami jól hőszigetelt üvegezéssel fog rendelkezni, másrészt az eredeti mintázathoz nagyon közel álló, új technikával díszítik az ablakokat.

Az ablakszerkezeteket is kicserélik, az üvegablakokat a régi mintázattal díszítik (Fotó: gyulekezet.hu)

A falak alapfestést és új díszítőfestést kapnak. A festő restaurátorok bevonásával rekonstruálni tudják a régi mintázatot, ami jelenleg nagyon eltér az eredetitől.

A falakon restaurálják a régi mintázatot, az alapfestés után jön a díszítőfestés (Fotó: gyulekezet.hu)

Az elektromos hálózatot kicserélik, megújítják a templom hangosítását és a világítást. Kialakítanak egy új vizesblokkot is a torony alján, ahol több mosdó áll majd rendelkezésre. A felújítással a templom eddig hiányzó funkciókkal is bővül, ilyen lesz a baba-mama szoba.

A torony mögötti részen egy olyan teraszt tudnak kialakítani, amelyre egy akadálymentesített rámpa fog felvezetni. Új bejáratot nyitnak az akadálymentes közlekedés céljából.

Az eredeti állapothoz közel álló igényszintű, új templombelsőt alakítanak ki a kivitelezés teljes folyamatának a végére. Az új templombelső egy korszerű, XXI. századi környezet lesz a megfelelő jelentős komfortfokozattal.

A belső elrendezésben azonban nem lesz jelentős változás, hiszen az eredeti a Pecz Samu-féle tervezői koncepcióhoz képest. Tehát az Úr asztala középre helyezése, a szószék centrális elhelyezkedése, valamint az Úr asztala körbeülése a padsorokkal nyilvánvalóan megmarad.

Az Úr asztala körül nagyobb lesz a hely (Fotó: gyulekezet.hu)

Várhatóan 2020 szeptemberében a kivitelezési munkák legnagyobb része befejeződik, ekkor a padok visszakerülnek, használható lesz a templom. Év végéig pedig a kisebb munkákat is elvégzik.

Az első budai református templomot 1896-ban szentelték fel. A tervezésre kiírt pályázaton Pecz Samu műegyetemi tanár „Pentagon” jeligéjű terve nyert. Hatszáz ember befogadására alkalmas templomot tervezett és építtetett fel 1893-1895 között. A berendezés és a bútorzat is Pecz Samu tervei alapján készült.

A Szilágyi Dezső téri templom avatásakor, 1896-ban (Fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

Pecz úgy vélte, hogy „a kálvinista templom-épület legcélszerűbb alapalakját a sokszög adja meg, melynek középpontjában tehát az Úr asztala, s egyik sarokpillére mellett a szószék foglal helyet.”

Ezért szabályos ötszög köré négy karéjt és egy bejárati hosszházat tervezett tízszögű kupolával neogótikus stílusban, nyerstégla burkolattal, amely kívülről és belülről is különleges térélményt nyújt. A neogótikus stílusú, barna-sárga-zöld mázas Zsolnay-cserepekkel fedett templom jellegzetes eleme a városképnek.

Nyitókép: A Szilágyi Dezső téri református templom (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)