Felújítják a Mikszáth tér szökőkútját Józsefvárosban

A cikk angol nyelvű változata: Fountain on Mikszáth Square under renovation

2021. június 8. 15:30

A 2014-ben egyszer már felújított, de két éve nem működő szökőkút javítása június közepén kezdődik meg.

A józsefvárosi Palotanegyedben található, mediterrán hangulatú Mikszáth tér meghatározó eleme a Mikszáth Kálmán szobra előtti szökőkút, amely azonban már két éve nem üzemel. A VIII. kerület honlapján, a jozsefvaros.hu oldalon azt írják, hogy június 14. után a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. menedzselésével megkezdődnek a munkálatok, várhatóan teljes felújításra lesz szükség. Másfél milliós összegre becsülik a szökőkút javítását.

A Mikszáth téri szökőkút két éve nem működik (Fotó: jozsefvaros.hu)

Az önkormányzat az Európa Belvárosa Program II. ütemének első közterületi elemeként adta át 2014-ben a felújított és megszépült Mikszáth Kálmán téri szökőkutat – olvasható a kerület honlapján. Az akkori felújítás során a szökőkút belső felületét apró mozaikkövekkel borították, a mészkőből készült koszorúperemét megtisztították, lecsiszolták és védőréteggel vonták be.

Harmincnyolc vízfúvókából jött a víz, tízpercenként kétféle módozatban. A kutat vízforgatós rendszerű, vegyszeradagoló automatával látták el. A díszkút kör alakú medencéjét kívül klinkertéglás burkolat takarja, belül kék csempével borított felület. A pereme ülőpadként használható.

2014-ben adták át a megszépült szökőkutat (Fotó: jozsefvaros.hu)

Nyitókép: A Mikszáth tér közepén látható a szökőkút (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu) 


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó