Óbudán számtalan római kori emlékkel találkozhatunk, ezek közül kettőt – a katonai amfiteátrumot és a táborkaput – mostantól korabeli állapotban is megtekinthetnek a járókelők egy különleges tábla segítségével. A speciális vizuális megoldással kialakított plexitáblán térbeli hatást keltenek a felületén lévő ábrák. 

Vizuális tábla a Óbudán, a katonai amfiteátrumnál;  a világ egyik legnagyobb alapterülettel rendelkező körszínházát láthatjuk fénykorában (Forrás: obuda.hu)

Két tábla a Nagyszombat utca, Szőlő utca sarkán áll, és Aquincum katonavárosi amfiteátrumát, a világ egyik legnagyobb alapterülettel rendelkező körszínházát mutatja meg annak virágkorában. Ráadásul itt nem pusztán az épületet lehet megtekinteni, de a gladiátorok, járókelők, versenykocsik láthatóak, amelyek – ha elhaladunk a táblák mellett – mozognak is egymáshoz képest. A Pacsirtamező utca, Nagyszombat utca sarkánál egy információs táblát is elhelyeztek, amely bemutatja a helyszínen található épített kulturális örökség történetét, legfontosabb jellemzőit.

Gladiátorok, járókelők, versenykocsik is megelevenednek a plexitáblán (Forrás: obuda.hu) 

A harmadik speciális táblát az óbudai Kórház utca 7. szám előtt állították fel. Itt az egykori táborkapu elevenedik meg a plexilapon keresztül. Erre a helyszínre a római kor sajátos stílusjegyeit bemutató katona alakja is kikerült, amellyel fényképezkedni is lehet.  

A Kórház utcánál lévő tábla mellett a római kori katona figurájával fényképezkedni is lehet (Forrás: obuda.hu)  

A mai lakótelep helyén egykoron a tábor kapuja állt (Forrás: obuda.hu)

A tervek szerint a jövőben folytatódik az óbuda-aquincumi római limesszakasz örökségének bemutatását célzó program, amely európai uniós támogatással valósul meg. Az Aquincumi Múzeum és Régészeti Park Szentendrei úti kerítésének vonala mentén látványsétányt építenek majd, illetve az Aquincumi Múzeumban „Aquincum és pannonia limes” címmel nagyszabású kiállítást rendeznek 2023-ban.  

Nyitókép: Speciális vizuális táblán elevenedik meg az egykori katonai amfiteátrum Óbudán (Forrás: obuda.hu)