Felavatták a Budapest Honvéd labdarúgócsapatának új stadionja, a kispesti Bozsik Aréna előtt álló Aranyoroszlán-szobrot – számolt be róla az MTI. Az alkotó, Szőke Gábor Miklós szobrász a távirati irodának azt mondta, addigi munkái alapján szavaztak bizalmat neki, és teljesen szabad kezet kapott. „A dinamikus póz az újjáéledő klub szimbóluma, kapuőrző szerepe pedig ugyanaz, mint a Lánchíd esetében. A stadion prizmaalakú borítása a szobor esetében is visszaköszön" – mondta a szobrász, aki  elárulta, hogy 5-6 ezer elemből áll a rozsdamentes acélból készült alkotás, melynek súlya nagyjából hat tonna.

Szőke Gábor Miklós szobrász, mögötte a Honvéd arany oroszlánja (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A művész arról is beszélt, hogy a szobrászt, statikust, hegesztőt és lakatost magában foglaló csapatával négy-öt hónapon át dolgozott a szobron, amelynek egyik különlegessége, hogy vörös színű belső izzással látták el. Kifejtette, hogy az előre rugaszkodó póz statikailag is kihívást jelentett, a szobrot egy föld alatt lévő betonalap tartja meg.

„Mi nem egy szobrot szerettünk volna, hanem a szobrot” – jelentette ki Mendelényi Dániel, a kispesti klub társtulajdonosa, aki elárulta, hogy bár a munkafázisokat nyomon követték, de a szobor végső megjelenése számukra is meglepetés volt.

Az egyesület jelképének számító arany oroszlán a stadion egyik sarkához került. A létesítményt övező betonkoszorú a kispesti csapat legendás játékosainak nevével van díszítve, közülük Dajka Lászlóhoz került az alkotás.

A nagyjából 6 tonnás alkotás 4-5 hónapon át készült (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

„Egészen megható pillanat ez számomra. Bármikor rápillantok a szoborra, libabőrös leszek. A mi csapatunkból inkább Garaba Imrére vagy Nagy Antalra illett az oroszlán, én legfeljebb jól fejelő párduc voltam” – mondta az MTI-nek a klubbal ötszörös bajnok futballista. „Ez a megtiszteltetés felelősséggel is jár. Eddig is tűzbe mentem a Honvédért, ahol jószerivel az egész pályafutásomat töltöttem, de ezután kétszeresen is ezt teszem.” A Bozsik Arénát bár már használták tavasszal az U21-es Európa-bajnokságon, az avató mérkőzésére július 24-én kerül sor, amikor a Budapest Honvéd az Európa-liga spanyol győztesét, a Villarrealt látja vendégül.

Nyitókép: Az Aranyoroszlán-szobor a kispesti Bozsik-stadion előtt (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)