Vizes élőhelyet is létesítenek az új Csepel-szigeti közparkban

A cikk angol nyelvű változata: A wetland will also be established in the new Csepel Island public park

2021. július 14. 18:00

Meghirdette a közbeszerzési eljárást a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) a csepeli rekreációs közpark területén kialakítandó vizes élőhely tervezésére. Az elképzelés szerint a vizes élőhely, a Wetland a Weiss Manfréd út mentén létesítendő városrész burkolt és beépített felületein keletkező csapadékvizet helyben tartja, és ezzel természetes vizes élőhelyet biztosít számos növény- és állatfajnak.

A Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vizes élőhelyet is létesít a Csepel-szigeti közparkba, a tervezésre vonatkozó közbeszerzést a napokban írták ki.  Mint az a BFK weboldalán olvasható, az északi-déli irányban kanyargó „Wetland” funkciója, hogy a környező területen keletkező csapadékvizet helyben tartsa, azt csak a természetes szűrőrétegen átengedve, megtisztítva eressze a Ráckevei (Soroksári)-Dunába. A csapadékvíz megtartásával természetes vizes élőhelyet biztosítanak számos növény- és állatfajnak, és a városi mikroklíma javításában is jelentős szerepet játszik a vizes élőhely. 

A vizes élőhely a városi mikroklíma javításában is jelentős szerepet játszik (Forrás: Budapest Fejlesztési Központ) 

A vizes élőhely – víztározó és szikkasztó – területe mintegy 2,3 hektár, a kapcsolódó intenzíven beépített városnegyed csapadékvizét 10,9 hektárnyi területről kell összegyűjteni. Emellett figyelembe kell venni a park területén megvalósuló egyéb létesítmények – BMX pálya (1,1 hektár) és klubház (1100 nm), görpark (1,5 hektár), pavilonok (500 nm) – keletkező csapadék vizeinek kezelését is.

Az új városi közparkba számos sportpályát és pihenőterületet is kialakítanak (Forrás: Budapest Fejlesztési Központ) 

Forrás: Budapest Fejlesztési Központ

Nyitókép: Látványterv az új csepeli közparkban kialakítandó vizes élőhelyről (Forrás: Budapest Fejlesztési Központ) 


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó