Kezdődik a József főhercegi palota rekonstrukciója

A cikk angol nyelvű változata: Reconstruction of the Palace of Archduke Joseph begins

2021. július 19. 18:00

Elkezdődik a József főhercegi palota újjáépítése a budai Várban, a Szent György téren. Az 1968-ban felrobbantott épületet és a hozzá tartozó, neoreneszánsz stílusban épült egykori istállót és a mesebeli palotakertet is rekonstruálják.

A Nemzeti Hauszmann Program keretében eredeti állapotában építik újjá József főherceg palotáját, a hozzá tartozó, neoreneszánsz stílusban épült egykori istállóval és a mesebeli palotakerttel. Az épület külseje hűen követi majd a Korb-Giergl páros terveit, belsőépítészeti, épületgépészeti és üzemeltetési szempontból ugyanakkor modern megoldásokat alkalmaznak – olvashatjuk a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalán.

Az eredeti terveknek megfelelően kezdődik a József főhercegi palota újjáépítése (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)

A palota és a kertjét határoló árkádos loggiaépítmény a Szent György térről, a Honvéd Főparancsnokság felől nézve (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)

A külső homlokzat mellett a palota főbejárata mögötti pompás, üvegtetejű díszlépcsőházat is korhűen rekonstruálják (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)

Mint írják, a kert összeköttetésben áll majd az alatta elhelyezkedő, középkori zsidó rituális fürdővel, a Mikvével, amely lépcsőn és lifttel egyaránt megközelíthető lesz. A kertből a látogatók a szintén újjáépülő Ybl-lépcsőn le is sétálhatnak a következő években megújuló Nyugati kertekbe is. Az építkezés részeként a Palota úton megépül a mintegy 300 autónak helyet biztosító Várgarázs III., amely segít csökkenteni a budai Vár autóforgalmát.

A József főhercegi palota díszlépcsőháza 1940 körül (Fotó: Schöffer fotó BTM, Kiscelli Múzeum, fényképtár)

Ahogy a közlemény felidézi, a Magyar Királyi Honvédség egykori főparancsnoka, Habsburg-Lotaringiai József Károly főherceg, akiről az épületet elnevezték, rendkívül népszerű volt a korabeli Magyarországon. Kiváló katonai vezető volt, emellett számos társadalmi ügyben is aktív szerepet vállalt és fontosnak tartotta a magyar sport, kultúra és tudomány felvirágoztatását. Több birtoka, gyára, üzeme volt Magyarországon, egy időben a Margitszigetet is birtokolta. Közéleti és tudományos munkát is végzett, például összeállította az első magyar-cigány szótárt – írják.

József főherceg a korábbi, XVIII. század végén épült Teleki-palotát 1902-ben Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján historizáló stílusban építtette át a Szent György téren, az épület ekkor nyerte el azt az alakját, amelyet most rekonstruálnak. Az épület mellett álló neoreneszánsz istálló épülete 1903-ban készült el. Korb egyébként a közlemény szerint 14 éven át dolgozott együtt Hauszmann Alajossal, közös munkájuk például a New York-palota. Később Giergllel alapított közös irodát, kettejük nevéhez a József főhercegi palota átépítése mellett számos jellegzetesen pesti, gazdagon díszített homlokzatú bérház fűződik és olyan nagyszerű épületek, mint a Klotild paloták vagy a Zeneakadémia. 

A József főhercegi palota a budai Várban, a Palota útról nézve 1949-ben (Forrás: Fortepan/Képszám: 105807, Archiv für Zeitgeschichte ETH Zürich, Agnes Hirschi)

Az épület az 1945-ös ostrom idején súlyos, de nem végzetes sérüléseket szenvedett, megmenthető lett volna. Rekonstrukciója helyett 1951-ben munkásszállót alakítottak ki benne, ezután elhanyagolták, végül 1968-ban felrobbantották, majd elbontották. Azóta a telek beépítetlenül, a látogatók elől elzárva áll.

Nyitókép: Az újjászülető József főhercegi palota látványterve (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)

Összesen 10 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


"Az épület az 1945-ös ostrom idején súlyos, de nem végzetes sérüléseket szenvedett, megmenthető lett volna. Rekonstrukciója helyett 1951-ben munkásszállót alakítottak ki benne, ezután elhanyagolták, végül 1968-ban felrobbantották, majd elbontották."
Történelmi bűnök ezek. A kommunisták nagyobb károkat okoztak a budai Várban, mint az amerikai bombázások!


Csak csatlakozni tudok az előttem szólóhoz. Sajnos nem csak a bombázások, az esztelen bontások, hanem sok mai építész és politikus felfogása is nehezíti az újjáépítést. Budapest jelenlegi főépítésze, Erő Zoltán, több interjújában kifejtette, hogy "nem híve a replika építészetnek" Az I. kerület polgármesternője is hasonló véleményen van. Még szerencse, hogy nem ezek az emberek döntik el, hogy mi épül és mi nem. Ugyanakkor nehezíteni tudják. Amig a főpolgármester úr nem egyezik bele az új Nemzeti Galéria felépítésébe a ligetben, addig a Budai Vár rekonstrukciója nem kezdődhet el.

Válaszok:
Urmanczy | 2021. július 21. 20:03

A replika építészetnek én sem vagyok híve. A historizáló, tradicionális építészet híve vagyok. Szerintem a replika építészet nem fog sokat segíteni az ilyenfajta építészet tartós térnyerésében. Persze pár kivételes épületet vissza kéne építeni egy az egyben. De az lenne a legjobb, ha új tervezésű historizáló épületek is születnének, amik megmutatnák, hogy mennyire helye van a mai világban az ilyen épületeknek, nem csak azért mert egyszer már volt ilyen.

Válaszok:
Sándor | 2021. július 22. 15:06

Ne is kezdődjön, amíg át nem gondolják és nem kukázzák a japán kártyavárt!Az Iparcsarnok visszaépítése fel se merül?


Anno Varsóban boldogan leültem az Óváros semmiből visszaépített, replika főterén a cukrászda teraszán és ettem egy hatalmas kehely fagylaltot.
A visszaépítésnek egy szándékos lerombolás után igenis van létjogosultsága!


Visszaépítik, de minek? Biztosan kell egy irodaház a várba (más funkciót nem sikerült találni neki)? Mi lett volna, ha szabad tér marad a helyén? Vagy csak a kertet építik vissza? Vagy akkor miért nem a barokk épületet építik vissza (emlékeim szerint ez is felmerült), jobban beleillene a vár hangulatába, mint ezek a századfordulós monstrumok, amelyek érdekében szintén tudatosan és a múltra érzéketlenül rombolást hajtottak végre a várban (is). Miért pont a századfordulós eklektika és historizmus a kiemelt korszak. Amúgy az épület egy nyilván szépen megcsinált tucatmunkának tűnik, nem egy kiemelkedő alkotásnak.

Válaszok:
Sándor | 2021. július 26. 08:13
füleky01 | 2021. július 29. 12:07

Jó kérdés, de mégsem lehet méhlegelő a volt paloták helyén. Ha innen nézzük a Parlamentet sem egy tízmilliós pici országnak építették


Egy újabb haszontalan, közpénzégető. Gondolom, valami kényszeres tartalma lesz ennek is: étterem, rendezvénytér, kiállítás, iroda stb. amire semmi szükség és majd szintén csak termeli a veszteséget.

Válaszok:
Sándor | 2021. július 27. 17:58

@nyf13552
"közpénzégető". Hát szörnyű ez az Orbán.. Ahelyett, hogy ellopná a pénzt ahogy hirdetik róla "elégeti" és feltölti az MNB aranykészletét. Az is felháborító, hogy a Várban végre helyreállítanak és nemcsak bontanak.


Szerinted az üres terekre hány turista kíváncsi?Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó