A Nemzeti Hauszmann Program keretében eredeti állapotában építik újjá József főherceg palotáját, a hozzá tartozó, neoreneszánsz stílusban épült egykori istállóval és a mesebeli palotakerttel. Az épület külseje hűen követi majd a Korb-Giergl páros terveit, belsőépítészeti, épületgépészeti és üzemeltetési szempontból ugyanakkor modern megoldásokat alkalmaznak – olvashatjuk a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalán.

Az eredeti terveknek megfelelően kezdődik a József főhercegi palota újjáépítése (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)

A palota és a kertjét határoló árkádos loggiaépítmény a Szent György térről, a Honvéd Főparancsnokság felől nézve (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)

A külső homlokzat mellett a palota főbejárata mögötti pompás, üvegtetejű díszlépcsőházat is korhűen rekonstruálják (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)

Mint írják, a kert összeköttetésben áll majd az alatta elhelyezkedő, középkori zsidó rituális fürdővel, a Mikvével, amely lépcsőn és lifttel egyaránt megközelíthető lesz. A kertből a látogatók a szintén újjáépülő Ybl-lépcsőn le is sétálhatnak a következő években megújuló Nyugati kertekbe is. Az építkezés részeként a Palota úton megépül a mintegy 300 autónak helyet biztosító Várgarázs III., amely segít csökkenteni a budai Vár autóforgalmát.

A József főhercegi palota díszlépcsőháza 1940 körül (Fotó: Schöffer fotó BTM, Kiscelli Múzeum, fényképtár)

Ahogy a közlemény felidézi, a Magyar Királyi Honvédség egykori főparancsnoka, Habsburg-Lotaringiai József Károly főherceg, akiről az épületet elnevezték, rendkívül népszerű volt a korabeli Magyarországon. Kiváló katonai vezető volt, emellett számos társadalmi ügyben is aktív szerepet vállalt és fontosnak tartotta a magyar sport, kultúra és tudomány felvirágoztatását. Több birtoka, gyára, üzeme volt Magyarországon, egy időben a Margitszigetet is birtokolta. Közéleti és tudományos munkát is végzett, például összeállította az első magyar-cigány szótárt – írják.

József főherceg a korábbi, XVIII. század végén épült Teleki-palotát 1902-ben Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján historizáló stílusban építtette át a Szent György téren, az épület ekkor nyerte el azt az alakját, amelyet most rekonstruálnak. Az épület mellett álló neoreneszánsz istálló épülete 1903-ban készült el. Korb egyébként a közlemény szerint 14 éven át dolgozott együtt Hauszmann Alajossal, közös munkájuk például a New York-palota. Később Giergllel alapított közös irodát, kettejük nevéhez a József főhercegi palota átépítése mellett számos jellegzetesen pesti, gazdagon díszített homlokzatú bérház fűződik és olyan nagyszerű épületek, mint a Klotild paloták vagy a Zeneakadémia. 

A József főhercegi palota a budai Várban, a Palota útról nézve 1949-ben (Forrás: Fortepan/Képszám: 105807, Archiv für Zeitgeschichte ETH Zürich, Agnes Hirschi)

Az épület az 1945-ös ostrom idején súlyos, de nem végzetes sérüléseket szenvedett, megmenthető lett volna. Rekonstrukciója helyett 1951-ben munkásszállót alakítottak ki benne, ezután elhanyagolták, végül 1968-ban felrobbantották, majd elbontották. Azóta a telek beépítetlenül, a látogatók elől elzárva áll.

Nyitókép: Az újjászülető József főhercegi palota látványterve (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)