A Kertész utca Wesselényi utca felőli részéhez közel, az 1896-ban Freund Vilmos tervei szerint épült volt izraelita polgári iskola szép épülete mellett 2006 óta árválkodik egy jókora foghíjtelek. Pontosabban kettő, mert bár a terület egy helyrajzi szám alá tartozik, eredetileg két különálló telekről van szó, a  21. és a 23. számúról.

A Kertész utca 21–23. szám alatti dupla telken jelenleg parkoló üzemel (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

A területet – a napokban napvilágot látott hírek szerint – azonban hamarosan beépíthetik. A déli Klotild-palota átalakítását is jegyző Puhl és Dajka Építész Iroda tervei alapján várhatóan már idén ősszel elkezdődik a Tribe hotel építése egy közép-európai ingatlanfejlesztő és egy francia szállodaipari konszern együttműködésében. Az építési engedélyt már tavaly december 30-án kiadták, ennek alapján 254 szobás, 7 emeletes (plusz földszint és egy pinceszint) épület áll majd a jókora, 2251 négyzetméteres dupla telken. Az 55 millió euróból, vagyis majdnem 19,4 milliárd forintból épülő szállodában az engedélyezési dokumentum szerint 6 lift is lesz.


A beruházó látványtervei alapján ilyen lesz a Tribe hotel a Kertész utcában (Forrás: Futureal)

Bár a területen jelenleg még parkoló üzemel, a befektetők minap kiadott közleményükben azt ígérik, hogy az építkezés még idén elkezdődik, és várhatóan 2023-ban fejeződik be.

A Kertész utca 21. és 23. számú telkei 2006 óta állnak beépítetlenül, a rajtuk álló két házat ekkor, nagyjából egyszerre bontották le, a szomszédos 25. számú épülettel egy időben. Utóbbi helyén néhány éve már felépült egy hétemeletes, 88 lakásos társasház, a másik két telek azonban eddig beépítetlen maradt. 

A 21. szám alatti földszintes ház 1869 körül Dörschug Antal tervei szerint épült, majd később többször átalakították, de az eredeti terveket a későbbi fotókkal összevetve elmondható, hogy a homlokzata a bontásig megőrizte eredeti képét. Szomszédja, a 23. számú kétemeletes, historizáló épület később, az 1880-as évek végén épült, és lebontásáig szépen belesimult az utcaképbe. 

A korabeli Gärtner Gasse, ma Kertész utca 21. számú házának eredeti tervei a ház alá tervezett pincével (Forrás: Budapest Főváros Levéltára)

A Kertész utca 21. szám alatti egykori földszintes épület, 2006-ban bontották le (Forrás:mierzsebetvarosunk.blog.hu)  

A Kertész utca 23. szám alatti historizáló stílusú épület az 1880-as évek végén épült, ezt is 2006-ban bontották le (Forrás:mierzsebetvarosunk.blog.hu)  

A 212325. számú, egymás melletti épületeket az erzsébetvárosi ingatlanpanama néven elhíresült ügy során, 2004-ben értékesítette a VII. kerület akkori vezetése, ám a tervezett beruházásokból végül nem lett semmi, csak a 25. számú telken épült fel egy társasház – jóval később. A 2123. telkeket viszont az elmúlt 15 évben nem sikerült beépíteni, noha többféle terv is napvilágot látott az évek során. A mostani beruházás azonban úgy tűnik, valóban eltünteti a Kertész utca legnagyobb foghíját, s a parkoló helyét szálloda veszi át. 

Az új épületet tervező Puhl és Dajka Építész Iroda honlapján egy 2018-as terv szerint így festett volna a területre álmodott 120 lakásos társasház. A képen jól felismerhető a területtel szomszédos – a Kertész és a Wesselényi utca sarkán álló – iskolaépület jellegzetes homlokzata (Forrás: puhlarchitect.hu)

Nyitókép: a Kertész utca 21–23. szám alatti terület jelenleg még így fest. A balra lévő új, erkélyes épület a 25. számú telken néhány éve épült társasház (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)