Új tornyok az Amerikai úton – Megújult a Mazsihisz Szeretetkórházának főépülete

2021. szeptember 1. 10:00

Felújították a Mazsihisz budapesti Szeretetkórházának Amerikai úti új főépületét, amely eredetileg 1914-ben épült és 1994-ben kapta vissza a hitközség az Uzsoki utcai kórháztól. A megújult, 2300 négyzetméteres épület jellegzetes tornyokat is kapott.

Átadták a Magyarországi Zsidó Hitközségek (Mazsihisz) Szeretetkórházának Amerikai úti új főépületét, amelyet másfél milliárd forintos rekonstrukció során alakítottak ki – írja az MTI. A teljes, 2019-ben kezdődött, több ütemben megvalósuló kórházfelújítás összesen 4,8 milliárd forintos állami támogatásból valósul meg, az első ütem 2020 márciusában zárult le. 

A szeretetkórház felújításának második, most lezárult üteme során az Uzsoki Utcai Kórháztól 1994-ben visszakapott épületet újították fel, és itt helyezték el a diagnosztikai és járóbeteg-ellátó részleget, illetve itt kapott helyet a hatvan ágyas rehabilitációs osztály is. Kásler Miklós elmondta, a holokauszt előtt Budapesten négy zsidó kórház volt: a Szabolcs utcai, a Maros utcai, a Városmajor utcai kórház, valamint a szeretetkórház, amelyet 1914-ben alapítottak.

Az egykori Menedékházban működött tovább a Szeretetkórház, Közép-Európa egyetlen zsidó kórháza (Forrás: Szeretetkórház) 

Az ünnepélyes átadáson Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere emlékeztetett: a kormány a szeretetkórház teljes rekonstrukciójára és bővítésére 4,8 milliárd forintos támogatást biztosított. A kórházat 1952-en államosították, két melléképülete közül az egyiket, a menedékházat azonban nem, a szeretetkórház azóta is itt működik. A másik – most felújított – melléképületet 1994-ben adták vissza az egyháznak. Emlékeztetett, a kórház teljes helyreállításának folyamatában „nagyon lényeges pillanat volt”, hogy 2017-ben Orbán Viktor és Heisler András, a Mazsihisz elnöke megállapodtak, hogy a kormány is támogatja a rekonstrukciót.

A Szeretetkórház Amerikai úti főépületének két jellegzetes új tornya (Forrás: Szeretetkórház) 

A közelmúltban a Zsidó Világkongresszus elnöke, Ronald Lauder levélben mondott köszönetet a kormányfőnek a szeretetkórház támogatásáért – fűzte hozzá a tárcavezető. Kásler Miklós kijelentette: „ezzel a példamutató fejlesztéssel az egyházi kórházak egésze erősödött meg”.
Mint mondta, az egyházak rendelkeznek azzal a lelki többlettel és azzal a szellemi megközelítéssel, valamint azokkal a feltételekkel, amelyek „alkalmassá teszik őket arra, hogy mindenkinél jobban gondoskodni tudjanak felebarátinkról”. Különösen igaz ez az egyre inkább elszemélytelenedő világunkban.

Manapság nagy az igény a holisztikus gyógyításra, amikor a gyógyítás során nem csak a testi elváltozásokkal, hanem az egész emberrel – a lelkével is – foglalkoznak – jegyezte meg a tárcavezető. Heisler András kiemelte: a komplex felújításnak köszönhetően a szeretetkórház, amely Közép-Európa egyetlen zsidó kórháza, egy korszerű, 21. századi egészségügyi intézménnyé alakul. A 4,8 milliárd forintos állami támogatás szorosan kapcsolódik a kormány azon szándékához, hogy a történelem egyházak fenntartásában működő kórházaknak jelentős szerepet szánnak a hazai egészségügyben – mondta.

Az Amerikai út 53-55. alatt található épületegyüttes felülnézetből (Forrás: Szeretetkórház) 

Heisler András megjegyezte, a felújítást határidőre, a költségek túllépése nélkül teljesítette a kivitelező. Jakov Hadasz-Handelszman, Izrael budapesti nagykövete arról beszélt, hogy minden társadalom tartozik azzal, hogy jó ellátást nyújtson a tagjainak.

A zsidókat és nem zsidókat ellátó kórház kiemelkedő jelentőségű a magyarországi zsidóság részére. A vészkórház túlélőit is itt kezelik.
Shemesh Assaf, a szeretetkórház igazgatója elmondta, a megújult épület 2300 négyzetméter alapterületű. Az új szárnyban helyet kaptak az ambuláns rendelők, van egy hatvan ágyas rehabilitációs osztály, valamint irodákat és oktatásra szolgáló tereket is kialakítottak.
A közreadott sajtóanyag szerint a beruházás építészeti költsége 1,5 milliárd forint volt, az eszközpark, a felszerelés költsége pedig 500 millió forint.

Forrás: MTI

Nyitókép: Elkészült a Mazsihisz budapesti Szeretetkórházának Amerikai úti új főépülete (Forrás: Szeretetkórház) 


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó