Pályázatot írtak ki a Magyar Építészeti Múzeum megtervezésére

A cikk angol nyelvű változata: Tender for the design of the Hungarian Museum of Architecture

2021. szeptember 3. 15:00

Az egykori BM-kórház Bajza utca és Városligeti fasor sarkán lévő telekegyüttesén alakítják ki a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központot. A nyáron befejezett bontások után a területen jelenleg már csak két historizáló szanatóriumépület áll. A tervezett épület kisebb lesz az elbontott házaknál, így a telken nagy zöldfelület marad.

Országos, nyílt, egyfordulós tervpályázatot ír ki a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) a fenntartásában működő Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) új székhelyének tervezésére – írja az MTI.

A közlemény szerint a Magyar Kormány által kiemeltnek nyilvánított az Építészet Ligete nevet viselő beruházás a hazai építészeknek is jó lehetőséget kínál arra, hogy a budapesti Városligeti fasorban megtervezhessék a magyar architektúra új otthonát. A pályázatokat 2021. november 8-ig lehet beadni.

A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ leendő helyszíne a Városligeti fasor 9-11. alatti terület, az egykori BM Kórház területe, ahol jelenleg, a nyáron befejezett bontásokat követően két historizáló szanatóriumépület áll. Ezeket integrálni szükséges a leendő főépületbe, amellyel együtt 2 400 négyzetméter kiállító-, műhely- és rendezvényterem, valamint múzeumpedagógiai helyiségek, könyvtár, irodák, raktárak és vendéglátóhelyek szolgálják majd ki az intézmény és a közönség igényeit.

A több, különböző korban épült ház közül a legkorábbit, a Városligeti fasor felőli részen, a 9-es szám alatt álló egykori Fasor Szanatóriumot 1887-ben építették Quittner Zsigmond tervei alapján, a szomszédos 11-es telken Glück János építettett szintén 1887-ben egy szanatóriumot, a 13-as számú telken álló Grünwald-féle szanatórium pedig 1893-ban lett kész. A mai telekegyüttes Bajza utcai részén, a 10-es szám alatt álló modern, Fischer József tervezte Walter-villa (amely az 1949-es államosítás után lett az összevont kórház része) pedig 1936-ban épült eredetileg. A pavilonos elrendezésű épületegyüttest később bővítették; az 1945 után épült épületeket idén év elején bontották le. 

A Fasor Szanatórium épülete 1925-ben (Fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

Mint a közleményben olvasható, a tervezett épület jóval kisebb lesz az elbontott egészségügyi létesítményeknél, így a területen méretes zöldfelület marad. Ennek kezelése, valamint a meglévő növényállomány megóvása szintén a pályázat kiemelt feladata.

„Az első pályázatot a Magyar Építészeti Múzeumra több mint száz évvel ezelőtt, 1904-1905-ben írta ki a Magyar Mérnök- és Építészegylet” – idézik a közleményben Almássy Kornélt, a MÉM MDK igazgatóját. A 2017-es intézményi reformmal, a Magyar Kormány és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával 2021-ben végre komoly lehetőségünk van arra, hogy a mostani pályázat eredményeként megvalósíthatjuk az évtizedek óta helyét kereső intézmény otthonát” – teszi hozzá.

Az MMA 2018-ban vette kezelésébe az egykori BM Kórház területét; ezt követően alakult ki az Építészet Ligete elnevezésű fejlesztés program. Ennek elkészítésében az MMA Építőművészeti Tagozatában alakított Infrastruktúra Bizottság tagjai: Marosi Miklós, Dévényi Sándor, Ferencz István, Tima Zoltán és Turi Attila építészek, továbbá az MMA vezetése, valamint a MÉM MDK igazgatója és Múzeumi Osztálya vettek részt. A fejlesztés első fázisa, a területen álló, Fischer József tervei alapján 1936-ban emelt Walter Rózsi-villa felújítása már 2022 tavaszán befejeződhet; itt nyílik meg az intézmény első időszaki kiállítótere. A második fázist a most az új főépületre kiírt jelenlegi tervpályázat jelenti, amely a szanatóriumépületek helyreállítását is magába foglalja.

A tervpályázatot szeptember 6-án hirdetik meg, a pályaművek benyújtási határideje 2021. november 8.; az eredmény közzétételének időpontja december 6. A tervpályázatot a Lechner Tudásközpont bonyolítja le, teljes egészében az erre fejlesztett E-Tervpálya rendszeren belül.

Forrás: MTI

Nyitókép: A volt BM-kórház idén lebontott, Bajza utcai tömbje (Fotó: Google Streetview)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó