Megkötötték a szerződést a pályázaton nyertes s73 Tájépítész Stúdióval a Csepeli közpark részletes tervezésére – írta közösségi oldalán Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója.

A beszámoló szerint a Csepel-Szigetcsúcson három városmajornyi területű park létesül. A 36 hektáros városi zöldterület nagyon jelentős fejlesztés lesz, hiszen az utóbbi 50 évben, azaz a Hajógyári-sziget északi részének parkrendezése óta nem létesült 20 hektárnál nagyobb új közpark Budapesten.

A tervek szerint Csepel legészakibb területén, a Soroksári-Duna mellett nagy kiterjedésű pihenőterek és tisztások, gyalogos- és kerékpárutak, sétányok, valamint közösségi sportpályák is lesznek.

A Csepel-Szigetcsúcson 36 hektáros park létesül (Forrás: Budapest Fejlesztési Központ) 

A bejegyzésből kiderül, hogy a vizes élőhely vagy wetland funkciója az, hogy a környező területekre, utakra, épületek tetejére hulló csapadékvizet helyben tartsa, majd a felesleget természetes szűrőrétegen átengedve, megtisztulva eressze a Soroksári-Dunába. Emellett természetes vizes élőhelyet biztosít számos növény- és állatfajnak, ezáltal növelve a terület biodiverzitását, ráadásul fontos szerepet játszik a városi mikroklíma javításában is.

Közösségi kerteket is terveznek (Forrás: Budapest Fejlesztési Központ) 

A park előkészítő munkái már csaknem négy éve zajlanak, a terület városrendezési terveire 2018-ban sikeres nemzetközi tervpályázatot bonyolított le a BFK elődje, a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja. A pályázat fő célja volt, hogy olyan javaslatok szülessenek a terület fejlesztésére, amelyek illeszkednek a környező városszövethez, az infrastruktúrához és a természeti környezethez, különösen kiemelve a város és víz kapcsolatát, a közösségi terek kialakítását, valamint a fenntarthatóságot.

A nyilvános tervpályázatra 17 pályamű érkezett. A hazai és külföldi szakértőkből álló zsűri döntése alapján a tervpályázatot a világhírű Snøhetta építésziroda és a Besch und Partner közlekedéstervező nyerte.

Nyitókép: Látványterv az új csepeli közparkban kialakítandó vizes élőhelyről (Forrás: Budapest Fejlesztési Központ)