Kezdődhet az óriási park építése a csepeli szigetcsúcson

A cikk angolnyelvű változata: Construction of the huge park on Csepel Island can begin

2021. szeptember 16. 17:00

A Csepeli közpark összesen 36 hektáron épül meg, pihenőterekkel, közösségi kertekkel, sportpályákkal, gyalogos- és kerékpárutakkal. A közparkban lesz galériaerdő a Duna-ág mellett, sétányok, fás ligetek, játszóterek és vizes élőhely is.

Megkötötték a szerződést a pályázaton nyertes s73 Tájépítész Stúdióval a Csepeli közpark részletes tervezésére – írta közösségi oldalán Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója.

A beszámoló szerint a Csepel-Szigetcsúcson három városmajornyi területű park létesül. A 36 hektáros városi zöldterület nagyon jelentős fejlesztés lesz, hiszen az utóbbi 50 évben, azaz a Hajógyári-sziget északi részének parkrendezése óta nem létesült 20 hektárnál nagyobb új közpark Budapesten.

A tervek szerint Csepel legészakibb területén, a Soroksári-Duna mellett nagy kiterjedésű pihenőterek és tisztások, gyalogos- és kerékpárutak, sétányok, valamint közösségi sportpályák is lesznek.

A Csepel-Szigetcsúcson 36 hektáros park létesül (Forrás: Budapest Fejlesztési Központ) 

A bejegyzésből kiderül, hogy a vizes élőhely vagy wetland funkciója az, hogy a környező területekre, utakra, épületek tetejére hulló csapadékvizet helyben tartsa, majd a felesleget természetes szűrőrétegen átengedve, megtisztulva eressze a Soroksári-Dunába. Emellett természetes vizes élőhelyet biztosít számos növény- és állatfajnak, ezáltal növelve a terület biodiverzitását, ráadásul fontos szerepet játszik a városi mikroklíma javításában is.

Közösségi kerteket is terveznek (Forrás: Budapest Fejlesztési Központ) 

A park előkészítő munkái már csaknem négy éve zajlanak, a terület városrendezési terveire 2018-ban sikeres nemzetközi tervpályázatot bonyolított le a BFK elődje, a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja. A pályázat fő célja volt, hogy olyan javaslatok szülessenek a terület fejlesztésére, amelyek illeszkednek a környező városszövethez, az infrastruktúrához és a természeti környezethez, különösen kiemelve a város és víz kapcsolatát, a közösségi terek kialakítását, valamint a fenntarthatóságot.

A nyilvános tervpályázatra 17 pályamű érkezett. A hazai és külföldi szakértőkből álló zsűri döntése alapján a tervpályázatot a világhírű Snøhetta építésziroda és a Besch und Partner közlekedéstervező nyerte.

Nyitókép: Látványterv az új csepeli közparkban kialakítandó vizes élőhelyről (Forrás: Budapest Fejlesztési Központ) 

Összesen 3 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Nagyon orvendetes, de kozossegi kerteknek csak lakott teruletek kozeleben van ertelme ahova gyalog is gyorsan el lehet jutni es ahol konnyebb szem elott tartani.


Ez mitől "óriási park"???? 36 hektár?? Nevetséges! Sokkal nagyobbra is lenne hely. (a Városliget 90 hektár, de az is totál be van már építve minden szarral.)
Járt már valaki Londonban, Párizsban, Berlinben? Ott egy közepes park 100 hektár, de vannak többszáz hektáros teljesen beépítetlen parkok is.
Ott van Dél-Ferencvárosban a nem használt vasúti területek és lepukkant, elhagyott raktárterületek. Oda és Észak-Csepelre 525 hektáros Budapesti nagyerdőt ígértek, hogy Budapestnek is legyen egy nagyparkja.
Ma már csak 100 hektárról van szó, az is beépítve. Már csak arról vitatkoznak, hogy kínai kémegyetem épüljön-e ott vagy diákváros.


Kedves ébrenjáró! Mi lenne, ha egyszer nem opponálna valamit?! "Kínai kémegyetem" Érdekes szóhasználat. A Diákváros meg fog épülni, a Fudan egyetemről meg népszavazás lesz, ha már ismertek lesznek a költségek.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó