Átadták a felújított pasaréti ferences templomot, plébániát és közösségi házat

A cikk angol nyelvű változata: The restored Franciscan church, parish and community house in Pasarét were inaugurated

2021. október 25. 15:00

A pasaréti ferencesek Páduai Szent Antal Plébániáján felújították a rendházat és a templomot, valamint egy új, korszerű közösségi plébániaépületet hoztak létre. Az idősebb Rimanóczy Gyula által tervezett pasaréti templomot 1934-ben szentelték fel, és legutóbb az 1980-as években esett át nagyobb rekonstrukción.

Korábban már beszámoltunk a II. kerületi pasaréti ferences templom megújulásáról. Az épületegyüttes elkészült, október 24-én átadták a felújított budapesti pasaréti ferences templomot, plébániaépületet és az új közösségi házat.

A pasaréti templomot 1934-ben szentelte fel Serédi Jusztinián bíboros, esztergomi érsek. Az épületet legutóbb az 1980-as években újították fel. A mostani munkálatok során az MTI tudósítása szerint a többi között restaurálták a templom mellékoltárait és azok üvegablakait, új hangosítást, villamossági rendszert alakítottak ki, és megújult a kövezet.

 Az új pasaréti közösségi ház (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Az újonnan épült, négyszintes, összesen 700 négyzetméteres közösségi ház földszintjén 120 ember befogadására alkalmas terem és gyermekjátszó van, az első emeleten kápolnát és edzőtermet, a második szinten három hittantermet és beszélgetőszobát alakítottak ki, az alagsorban pedig az épület kiszolgálóhelyiségei kaptak helyet. Emellett átépítették és kibővítették a plébániaépületet is. Az építkezés a kormány 2,9 milliárd forintos támogatásából valósult meg.

A kerengő (kvadrum), balra a könyvtárnak otthont adó épületszárny (Fotó: Pasaréti Ferences Plébánia)

„Mi, magyarok védjük keresztény örökségünket, keresztény kultúránkat változatlanul társadalmi és szellemi életünk alapjának tartjuk – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a felújított budapesti pasaréti ferences templom, plébánia és az új közösségi ház vasárnapi átadásán. A miniszter köszöntőjében rámutatott: az egyházi épületek felújítása nemcsak az egyháznak jó, hanem hozzájárul a falvak, városok megújulásához, az ott élők életminőségének javításához is – írja az MTI.

Kiemelte: a kormány fontosnak tartja a hitélet támogatását, szívén viseli Európa keresztény gyökereinek, kultúrájának és értékeinek megőrzését. Ezért segíti az egyházakat közfeladataik és közösségépítő szolgálatuk ellátásában. Varga Mihály kitért arra: míg korábban a törvény szerint nekik járó támogatást sem kapták meg az egyházak, 2010 óta több mint 3000 templom újult meg és csaknem 150 épült Magyarországon és a Kárpát-medence magyarok lakta részein a kormány támogatásával. Megduplázódott továbbá az egyházi óvodákban, általános és középiskolákban tanulók száma, így már 220 ezer, vagyis minden hetedik diák egyházi intézménybe jár.

Idén elindították a magyar templomfelújítási programot is, amelynek keretében 1400 anyaországi és 400 külhoni templom felújítását kezdik el, illetve folytatják a kormány támogatásával – tette hozzá, megjegyezve, hogy mindezek mellett a kormány az egyházi programok, zarándoklatok, hittanos és cserkésztáborok megvalósulását is segíti.

A pasaréti ferences templom belső tere az átadása napján tartott szentmise előtt (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Az épületeket megáldó Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek kiemelte: ahogy épülnek és megnyílnak az új terek, „úgy kell megnyílnia a lelkünknek is”. Elmondta: a közösségi ház építése egy „nagy folyamat része”, az egyházmegyében és országszerte húsz éve törekszenek a közösségi élet fizikai lehetőségeinek megteremtésére, hogy a hívő emberek ne csak a templomban találkozhassanak egymással. „A közös programok, a személyes ismeretség tesz bennünket olyan közösséggé, amely tud együtt gondolkodni és cselekedni a Krisztusi hit és szeretet fényében” – fogalmazott.

Erdő Péter arra figyelmeztetett, hogy a világ gazdagabb részén az egyháznak sok közösségi épülete és számos intézménye elvesztette eredeti funkcióját, mert az alapítók nemzedékét olyan generáció követte, amely szerette ugyan a közösséget, a kultúrát, de a hitet már nem tartotta fontosnak. A bíboros arra kérte a pasaréti híveket, az új épületben úgy állítsák össze közösségi életük programjait, hogy azok elősegítsék a "„hit továbbadását, a cselekvő szeretet hatékony gyakorlását”.

A megújult pasaréti ferences templom az átadása napján (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A kerengő, balra a templom (Fotó: Pasaréti Ferences Plébánia)

Az ünnepi szentmisén részt vett mások mellett Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára és Őrsi Gergely II. kerületi polgármester.

A pasaréti buszvégállomás a templommal 1940-ben (Fotó: Fortepan/Képszám: 44841) 

Forrás: MTI

Nyitókép: A megújult pasaréti ferences templom az átadása napján (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Összesen 2 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


A tornyon lévő foltok a dizájn részei?

Válaszok:
gergo3232 | 2021. október 25. 18:14

Valami fény tükröződik oda.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó