Felújítják a gyönyörű MÁV-bérház homlokzatát a Kodály köröndön

A cikk angol nyelvű változata: The facade of the beautiful MÁV apartment building on Kodály körönd is being renovated

2021. november 26. 11:00

Elkezdődhet a közel 140 éves Kodály köröndi MÁV-bérház rendbetétele. Helyreállítják az állami tulajdonú ingatlan homlokzatát, kicserélik és javítják a nyílászárókat, egyúttal elhárítják a balesetveszélyt.

Az Andrássy út 88-90. szám alatt található műemléki bérház felújítása évtizedek óta esedékes lenne, mert az épület nagyon rossz állapotú. A Közbeszerzési Értesítő szerint most elkezdődhetnek a munkálatok, melyek része a homlokzati vakolat felülvizsgálata és helyreállításra, a nyílászárók javítása, cseréje és a balesetveszély elhárítása. Az épületvillamos és épületgépész rendszerek felülvizsgálata is szükséges a műszaki átadás előtt.

A homlokzatot a munkák során megvizsgálják, majd helyreállítják (Fotó: Wikipédia)

Az egykoi MÁV Nyugdíjintézet bérházának épülete közel 5000 négyzetméteres, 110 lakás található benne. Homlokzatán egyedi, íves kialakítású nagyméretű nyílászárók találhatók. Ezeket részben javítják, részben cserélik. A cserélendő nyílászáróknál lényeges, hogy korszerű, műszakilag megfelelő tulajdonságokkal rendelkezzenek és megőrizzék az eredeti megjelenést. Az épület műemléki értékeit megtartó esztétikai kialakítást az Örökségvédelmi Hivatal hagyja majd jóvá  – jelzi az értesítő.

A Jungfer Gyula tervezte kovácsoltvas kerítésrács és kapu a ház egyik nagyon míves eleme (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A toszkán reneszánsz palotákat idéző bérház 1880-1882 között épült, Petschacher Gusztáv tervezte. A körönd négy bérháza körül eredetileg ez volt a legszebb, mára nagyon tönkrement. Az egész épületet (kivéve a hátsó homlokzatot) beborítja a sgraffito, amit Rauscher Lajos tervezett, a figurális elemek pedig Székely Bertalan munkái. A bérház előtt eredeti formájában jelenik meg az előkertet lezáró kovácsoltvas kerítésrács és kétszárnyú kapu, amit Jungfer Gyula készített.

Az épület 1883-ban, közvetlenül az elkészülte után (Fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

A házban a MÁV vezetői számára kialakított 4-5 szobás lakások voltak, az államosítás után ezeket kisebb lakóterekre szabdalták. A háztömböt utoljára 1960-ban újították fel.

Forrás: kozbeszerzes.hu

Nyitókép: A MÁV Nyugdíjintézeti Bérházának homlokzatát szigorú műemlékvédelmi előírások szerint állítják helyre (Fotó: Viczián Zsófia)

Összesen 3 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Nagyon örülök ennek a hírnek!
Mind a négy épület fel lesz újítva!


Igen, Kodály lakóházát már évekkel ezelőtt felújították, a leégett Vasutasház felújítása a végéhez közeledik, a Hübner ház restaurálása most folyik, csak MÁV bérháza maradt hátra, de most nekikezdenek. Dicséretes!


nagyon jó hir akkor ezután Anker házat kéne még Városházát plHozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó