Látványos szakaszához érkezett a Nemzeti Atlétikai Stadion építése – Már látható az aréna végleges formája

A cikk angol nyelvű változata: The construction of the National Athletics Stadium has reached its spectacular stage - the final form of the arena is already visible

2021. december 9. 20:00

Helyére került az utolsó, előszerelt acélszerkezeti elem a 2023-as Atlétikai Világbajnokságra készülő létesítményen. A négy és fél hónapig tartó munkafolyamattal a Rákóczi híd és a Csepel-sziget csücske közötti területen épülő Nemzeti Atlétikai Stadion elnyerte végleges formáját.

Jelentős mérföldkőhöz érkeztek a IX. kerületben épülő Nemzeti Atlétikai Stadion kivitelezési munkái: beemelték az utolsó, előszerelt acélszerkezeti elemet  – írja odalán a ZÁÉV Zrt., az egyik kivitelező cég.

Az acél tetőszerkezeti elemek beemelési munkálatait 2021. július 12-én kezdték meg, az utolsó elemet pedig december 1-jén helyezték el. A négy és fél hónapig tartó folyamat során ez átlagosan 10 elemet jelentett havonta. Egy darab tetőszerkezeti elem tömege 100 tonna.

Az épülő a Nemzeti Atlétikai Stadion ​felülnézetből (Fotó: KÉSZ Csoport)

Mint írják, a szakemberek által beemelt gyémánt alakú acélelemből összesen 48 darab került a helyére, ezáltal a létesítmény elnyerte végleges formáját. A munkát nemzetközi szinten is kiemelkedő technológiai megoldásokkal végezték. A szerelési technológiának köszönhetően zavartalanul és gördülékenyen zajlott a tetőszerkezet kivitelezése, a többi munkafázissal párhuzamosan.

Minden elemet a helyszíni összeszerelést követően egy, erre a feladatra használt, kifejezetten nagyméretű áruk szállítására alkalmas SPMT járművel juttattak el egy speciális lánctalpas daruhoz, amely segítségével kerültek végleges helyükre a tetőszerkezeti elemek. Az acél és a kábeltető szerkezetért a KÉSZ Csoport felelt.

A sportkomplexum építése 2020 novemberében kezdődött, a létesítmény a 2023-ban megrendezendő Atlétikai Világbajnokság helyszínéül szolgál majd.

Forrás: zaev.hu

Nyitókép: Elnyerte végleges formáját a Nemzeti Atlétikai Stadion (Fotó: KÉSZ Csoport)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó