Felavatták az Árpád-házi Szent Margit katolikus plébánia új közösségi tereit a XIII. kerületben, melyet a templom közvetlen közelében lévő, egykori plébánosi lakásból alakítottak ki – jelentette az MTI december 9-én.

A beszámoló szerint az Árpád-házi Szent Margit katolikus plébánia Váci út 34. szám alatt lévő első emeleti, egykori plébánosi lakásból átépítéssel és a korábbi funkciók kiváltásával három közösségi termet, egy tárgyalót, két irodát, továbbá konyhát, vendégszobát és fürdőszobát hoztak létre.  A mintegy 210 négyzetméteres, egybenyitott új plébániát immáron a közösség teljes egészében birtokba vehette.

A Szent Margit plébánia új közösségi helyiségeit a templom mellett, a Váci út 34. alatt álló társasház első emeleti egykori plébánosi lakásából alakították ki (Fotó: pestbuda.hu)

Az új közösségi teret nagyszerű belsőépítészeti és lakberendezési megoldások teszik funkcionálissá és mégis elegánssá. A három közösségi tér a hangszigetelt mobilfalaknak köszönhetően egybenyitható, így nagyobb rendezvény alkalmával akár 85 ember is kényelmesen helyet tud foglalni a modern, légkondicionált nagyteremben – írták.

A helyet és használóit Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek áldotta meg. A főpásztor a többi között arról beszélt, hogy szentségi hatása van az egyház közösségi életének a liturgián kívül is. „Ez a közösség is az Atyával és a Fiúval kapcsol össze minket” – mondta.

Erdő Péter bíboros megáldotta az Árpád-házi Szent Margit katolikus plébánia új közösségi terét (Fotó: Kovács Attila/MTI)

Erdő Péter kiemelte, hogy a katolikusoknak az élet egyre több területén kell kimutatniuk az összetartozásukat, amihez meg kell, hogy ismerjék egymást, a közösségi terek pedig ehhez nyújtanak segítséget.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára elmondta, hogy közösségeket építenek és közösségeket szeretnének teremtetni a jövőben is. Közösséget szolgál ez a tér is – tette hozzá. Szólt arról, hogy a Szent Margit-templom és plébánia nagyszerűen szolgálja a helyi közösséget, valamint sok nem kerületbeli fiatalt is vonz. Arról is beszélt, hogy a Budapesten idén megrendezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kötődően is felmerült a közösségi termek, templomok felújítása.

Monostori László esperes, plébániai kormányzó köszönetet mondott a közösségi tér kialakításához nyújtott segítségéért a főegyházmegyének, a magyar kormánynak és a kerületi önkormányzatnak.

Forrás: MTI

Nyitókép: Az Árpád-házi Szent Margit templom közvetlen közelében alakították ki az egykori plébánosi lakásból az új közösségi tereket (Fotó: pestbuda.hu)