A Fortepan archívum gyűjteményéből válogatott fotók felhasználásával készítettek mozgóképet Budapest II. világháborúban vagy az 1956-os szabadságharcban megsemmisült, lebontott épületeiről az Animatiqua stúdió munkatársai – írja az MTI a stúdió közleménye alapján.

Az Iparcsarnok a Városligetben (Forrás: Eltűnt Budapest 3. rész/Animatiqua)

Egyebek mellett a régi Nemzeti Színház épülete, a hömpölygő Duna, csobogó szökőkút, az egykori Erzsébet hídon gördülő villamos vagy a Tabánban csordogáló Ördögárok patakja elevenedik meg a felvételeken. 

A Ferenc körút (Forrás: Eltűnt Budapest 3. rész/Animatiqua)

Budapest sok épülete tűnt el részben a háború pusztításai miatt, részben pedig az 1945 utáni „szovjetizációval” összefüggő politikai koncepciók áldozataként – mondja a közleményben Sólymos Sándor, a Magyar Képzőművészeti Egyetem egykori rektorhelyettese, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem jelenlegi szaktörténésze.  „A régi Nemzeti Színház épülete helyén ma is egy idétlen tér van csak, aminek kialakítását annak idején a metróépítéssel magyarázták. A szovjet rezsimnek az útjában volt a nemzet színháza és az a tradíció, amit megtestesített” – tette hozzá.

A régi Nemzeti Színház épülete 1893-ban (Fotó: Fortepan/Képszám: 82344)

A stúdiónak ez lesz a harmadik, a régi Budapestet megelevenítő kisfilmje. Újdonságként ezúttal több figyelem jutott a főváros egykori lakóira. A filmben a térhatást mozgóképes elemek bevonásával erősítették. Az elkészítés csaknem 600 munkaórát vett igénybe, és mintegy 30 képet
dolgoztak fel, egyes esetekben a 3D technológia felhasználásával. A fák, emberek vagy járművek által kitakart részeket vagy más forrásból pótolták, vagy újraalkották, az ismétlődő mintákra hagyatkozva – áll a közleményben.

A kisfilm ezen a linken nézhető meg.

Forrás: MTI

Nyitókép: Az egykori Karátsonyi-palota (Forrás: Eltűnt Budapest 3. rész/Animatiqua)