Az idén 280 éve, 1741. szeptember 20-án született Benyovszky Móricnak állítottak emléket  a VIII. kerületi Józsefvárosban. Az egyik leghíresebb magyar világutazó, hajós és katona, az indiai-óceáni szigetvilág első európai uralkodója élt Madagaszkáron, Lengyelországban, Franciaországban, Amerikában is, és járt többek között Formosán (a mai Tajvanon).

A több hadszínteret és a szibériai fogságot is megjárt Benyovszky 1774-ben szállt partra Madagaszkáron és jelentősen hozzájárult a sziget belső területeinek megismeréséhez. 1776-ban állítólag királlyá választották. Később visszatért Magyarországra, majd újra Madagaszkárra utazott, ahol egy francia erőd elfoglalása után Angontsynál felépítette az új „fővárost”, a saját magáról elnevezett Mauritania erődjét. A franciák büntetőexpedíciót küldtek ellene, az összecsapásban Benyovszky 1786. május 23-án elesett.

Az utazó, katona, földrajzi leíró és diplomata szobra a VIII. kerületben kapott helyet (Fotó: Mónus Márton/MTI)

„Hazafi volt, akit a magyarok mellett a lengyelek és a szlovákok is magukénak vallanak. Nemcsak négy világrészt elérő kalandor volt, hanem katona, diplomata és földrajzi leíró is, akire méltán lehetünk büszkék. A szobor fontos a VIII. kerületnek, a fővárosnak és az egész magyar nemzetnek” – idézte az MTI Potápi Árpád Jánost, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkárát, a Benyovszky-emlékév fővédnökét a szoboravató ünnepségen.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy Benyovszky gróf élete, személyisége hatással volt a XIX. századi közép-európai szabadságküzdelmekre. Potápi Árpád kiemelte, hogy az emlékévnek köszönhetően Benyovszky története ismét széles körben válhatott ismertté, és személye a mai fiatalok elé is példaként állítható.

„Az emlékév nem kizárólag az anyaországi magyarokat, hanem a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő honfitársainkat is megszólította. Közép-Európa első köztéri szobrát állítjuk most fel” – fűzte hozzá az államtitkár.

A Jerzy Snopek budapesti lengyel nagykövet nevében köszöntőt mondó Tomas Trzcinski ezredes emlékeztetett arra, hogy a magyar és a lengyel nemzetnek számos olyan hőse van, aki az elmúlt ezer évben mindkét ország történelmében kiemelkedő szerepet játszott, és az egyikük Benyovszky Móric.

G. Németh György, a Benyovszky Nemzeti Bizottság és a Benyovszky Társaság elnöke (Fotó: Mónus Márton/MTI) 

Erőss Gábor, Józsefváros alpolgármestere megemlítette, hogy Benyovszky emlékét eddig is utca és emlékház őrizte a VIII. kerületben. „Az európaiak közül talán elsőként hajózta be a Csendes-óceán északi térségét, orosz rabtársaival szabadságkiáltványt írt, XV. Lajos francia királytól George Washingtonig mindenki elismerte”.

Csáky Imre honvéd alezredes, címertörténész, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja szerint a köztudatban a legkevésbé katonaként él Benyovszky neve, holott számos sikeres harci cselekmény részese volt, és Madagaszkár kormányzójának is kinevezték. „Négy uralkodó, Mária Terézia és II. József magyar, XV. és XVI. Lajos francia király alattvalója volt, katonaként a lengyel hadseregben is szolgált”.

G. Németh György, a Benyovszky Nemzeti Bizottság elnöke köszönetet mondott mindenkinek, aki a Benyovszky-emlékév sikere érdekében közreműködött. Megemlítette, hogy a Magyar Nemzeti Bank emlékérmét, a Magyar Posta emlékbélyeget bocsátott ki tiszteletére.

Benyovszky Móric gróf támogatásokból és polgári adakozásból felállított bronz portrészobrát Kocsis András Sándor készítette, a gránit emlékmű talapzata Holczer Antal műköves mester munkája.

Forrás: MTI

Nyitókép: Benyovszky Móric köztéri szobrának avatása a Benyovszky-emlékév záróeseménye volt (Fotó: Mónus Márton/MTI)