Év végén is fokozott ütemben zajlik a Magyar Nemzeti Bank Felügyeleti Központ és Pénzmúzeum, azaz a Széll Kálmán téren álló volt Postapalotában helyet kapó Pénzmúzeum és Látogatóközpont belső tereinek kiépítése. A múzeum, amely mind technológiai, mind muzeológiai szempontból kiemelkedő Európában, 2022. március 15-én nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt – írja közleményében a Magyar Nemzeti Bank.

A pénzintézmény a Pénzmúzeumban a pénzhasználattal kapcsolatos történeti és gyakorlati tudás átadásának központját, a hazai pénzügyi témájú köznevelés fellegvárát kívánja kialakítani. A jövőbe mutató tervek megvalósításához nemcsak egy korszerű, a látogatók interaktív bevonására épülő muzeológiai koncepcióra volt szükség, de a kiállításnak helyet adó fizikai térnek is különleges szempontoknak kellett megfelelnie – közölték.

A pénzhasználattal kapcsolatos történeti és gyakorlati tudás átadásának központja lesz az intézmény (Fotó: pestbuda.hu)

Az 1924-ben, Sándy Gyula által tervezett palota a Magyar Királyi Posta igazgatósági épületének készült, túlélte Budapest ostromát, és most jellegzetes stílusjegyeit megőrizve született újjá. A kivitelezők külön restaurációs tervet dolgoztak ki a műemlékileg védett épület homlokzati díszítőelemeinek helyreállítására, valamint az asztalos-, a kőműves- és a kovácsoltvas munkákra. A 18 500 négyzetméternyi belső felújítás során restaurálták a lépcsőházak különleges kidolgozású korlátait, a kovácsoltvas kilincsekkel díszített tölgyfa kapukat, és sikerült működő állapotban megőrizni a palota páternoszterét is. Az eredeti terveket lehető legnagyobb mértékben követő rekonstrukciónak köszönhetően az épület belső terei mára visszanyerték hamisítatlan, századelős hangulatukat.

Az épületet teljeskörűen felújították, külön restaurációs terv készült a homlokzati díszítőelemek helyreállítására (Fotó: Juharos Róbert/ pestbuda.hu)

A közlemény kiemeli, hogy a nagyszabású munka azonban nem zárul le a felújítással: a műemlékvédelmi helyreállítást követően jelenleg is nagy lépésekkel halad a Pénzmúzeum kiállító- és élményterének kivitelezése, mely számos különleges technológiai és belsőépítészeti megoldást sorakoztat fel. A legkorszerűbb digitális muzeológiai eszközök és élményelemek telepítése mellett a múzeumnak biztonsági szempontból is rendkívül magas elvárásoknak kell megfelelnie, hiszen itt található az MNB nagy értékű érmegyűjteménye és egy igazi aranyrúd is.

Számos különleges technológiai és belsőépítészeti megoldást alkalmaztak (Fotó: Juharos Róbert/pestbuda.hu)

Az arany fontos, visszatérő eleme a kiállításnak, sokféle formában, funkcióban jelenik meg. A Pénzmúzeum kihagyhatatlan eleme az Aranybánya. Ez az interaktív tudásállomás és közösségi tér előzetes regisztráció nélkül is látogatható, így azok számára is elérhető, akiknek épp nincs idejük a teljes kiállítást végigjárni.

Forrás: MNB

Nyitókép: A Széll Kálmán téren álló volt Postapalotában kap helyet a Pénzmúzeum és Látogatóközpont (Fotó: Juharos Róbert/pestbuda.hu)