A kormányzat a Budapest Fejlesztési Központtal nyílt tájépítészeti tervpályázatot hirdet a Városmajor megújítására – közölte Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár Facebook-oldalán. A pályázónak a városmajori közpark rekonstrukcióját kell megterveznie, amelynek kifejezett célja a zöldfelület növelése.  

Mint Fürjes kiemelte, a tervpályázat a történeti jelentőségű Városmajor park megújításának első lépése. A cél egyértelmű: Buda legrégibb parkja jó minőségű, gondozott zöldfelületekkel, minőségi futókörrel, tágas kutyafuttatóval és megújult utcabútorokkal tagolt zöld szigetként szülessen újjá.

A közpark térképe (Fotó: Fürjes Balázs/Facebook)

„Az alapok és a részletek kidolgozásában szorosan együttműködünk Pokorni Zoltánnal, a kerület polgármesterével és a Városmajori Parkbarátok Egyesületével. A terveket elbíráló szakmai zsűriben részt vesz a Fővárosi Önkormányzat főépítésze és főtájépítésze is – Budapest közös ügyünk” – tette hozzá Fürjes.

A Rózsadomb és a Kis-Sváb-hegy között fekvő Városmajor mintegy tíz hektáron terül el, eredete 1729-re vezethető vissza, amikor majorság és kertészet jött létre a területen. 1785-ben II. József rendelte el, hogy a helyen közparkot kell létesíteni. „Sok budai polgár és budai család kötődik ide, a park mindennapjaik része – ma mégsem méltó ehhez a kitüntetett szerephez. Ahogy nőtt a város, az új épületek, parkoló autók és üzemi területek fokozatosan bekebelezték a Városmajor peremét. A zöldfelület, a játszóterek, az utcabútorok állapota leromlott. Ráadásul több évtizede nem esett át átfogó felújításon a Major" – állapította meg Fürjes Balázs.

A gyep több helyen kikopott, a burkolatok régiek és hiányosak. A sétautakat fedő gyöngykavics mára a park nagy részén szétterült (Forrás: Fürjes Balázs/Facebook)

A tervezés részeként bővítik a park zöldjét, összefüggő vízfelületet terveznek. A park séta- és pihenőkerti funkcióját szeretnék erősíteni. Tisztásokat, gondozott pihenőtereket hoznak létre, új fákat is ültetnek, a tervezett összefüggő vízfelület pedig tovább erősíti majd a park kikapcsoló, felfrissítő természetét. A jövőben nem lehet majd autóval behajtani a parkba, vagy a Major zöldjében parkolni.

Megújítják a játszótereket, új utcabútorokat helyeznek el. A környék legjobb, legváltozatosabb játszótere lesz itt, több korosztály számára használható játékokkal, pelenkázóval felszerelt mosdóval, padokkal a felnőtteknek.

Rendbe teszik a park bejáratait, újragondolják a belső ösvényeket, úthálózatot, javítják a közvilágítást. Lesz parkőr, kamerarendszer, kutyás élménypark, tematikus parkrészeket hoznak létre. A sportolni vágyók számára meghosszabbítják, szélesítik és jobb minőségűvé teszik a futókört, megújítják és kényelmes öltözővel szerelik fel a sportpályákat. Az idősebbek csendesebb pihenőtereket kapnak. A Városmajor akadálymentesen megközelíthető és használható lesz.

Méltó zöld környezetet szeretnének teremteni a Jézus szíve plébániatemplom körül is (Forrás: Fürjes Balázs/Facebook)

A pályázat elbírálásakor a zsűri elnöke Fürjes Balázs lesz, míg a társelnök dr. Jámbor Imre Mőcsényi-díjas tájépítész professzor. A főváros delegáltjaként a zsűriben foglal helyet Erő Zoltán Budapest főépítésze és Bardóczi Sándor Budapest főtájépítésze is.

A pályázaton bárki elindulhat, a pályaműveket a szakmai zsűri anonim módon, az egyes tervek alkotóinak ismerete nélkül bírálja el. A bizottság a pályamunkákat  tájépítészet, környezeti kialakítás, tervezési program és funkció, valamint gazdasági szempontok szerint értékeli. A pályamunkák beérkezésének határideje: 2022. február 28. 

Forrás: Fürjes Balázs/Facebook

Nyitókép: A Városmajor megújul, zöldebb és használhatóbb lesz (Fotó: Fürjes Balázs/Facebook)