Felújították Ady Endre egykori otthonát a Belvárosban

A cikk angol nyelvű változata: Endre Ady's former home in the city center has been renovated

2022. január 15. 9:30

Január 18-án megnyílik a felújított Ady Emlékmúzeum az V. kerület Veres Pálné utca 4-6. szám alatt. Ady Endre utolsó otthona, amely ma emlékmúzeumként a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléja, barátságosabb közönségforgalmi terekkel, megújított kiállítással, új múzeumpedagógiai foglalkozásokkal és programsorozatokkal várja az érdeklődőket.

A közel egy hónapig tartó felújítási munkálatokat követően január 18-án újra megnyit a Petőfi Irodalmi Múzeum tagintézménye, az Ady Emlékmúzeum az V. kerület Veres Pálné utca 4-6. szám alatt. A költő utolsó lakásában, ahol Boncza Bertával élt 1917 és 1919 között, barátságosabb közösségi tereket alakítottak ki, frissítették az emlékkiállítást és az intézmény új múzeumpedagógiai programoknak is otthont ad mostantól.

A költő egykori lakhelye az V. kerület Veres Pálné utca 4-6. szám alatt (Fotó: pim.hu) 

Mint a PIM közleményében olvasható, az idei év programkínálatát az Egymás otthonai elnevezésű beszélgetéssorozat első előadása nyitja február 4-én.

A költő felesége, Boncza Berta nagymamájával, Török Károlynéval a Veres Pálné utcában 1919-ben (Fotó: pim.hu) 

A Mindennemű hagyatékunk című előadás Ady Endre és Boncza Berta írásos és tárgyi hagyatékát járja körül Zeke Zsuzsa irodalomtörténész, a PIM muzeológusa és Benkő Andrea, a Stációk és Tárgyak - Ady Endre és az Ady-család tárgyi hagyatéka digitális katalógus szerkesztője segítségével. A program belépőjeggyel látogatható. 

Az Ady Emlékmúzeum programkínálatáról bővebb információk a www.pim.hu weboldalon találhatók.

Forrás: pestbuda.hu, MTI

Nyitókép: Ady Endre és Boncza Berta otthonában ma az Ady Emlékmúzeum műkődik (Forrás: lechnerkozpont.hu)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó