A most kezdődő munkálatok során felfrissülnek az Ady Emlékmúzeum kiállítási és közönségforgalmi terei, illetve egy kisebb, rendezvényeknek és múzeumpedagógiai foglalkozásoknak megfelelő helyiséget is kialakítanak a Petőfi Irodalmi Múzeum közlése szerint.

Az emlékmúzeumban a kiállítási és közönségforgalmi tereket felújítják (Fotó: pim.hu) 

Az emlékmúzeum a költő utolsó lakásában működik a Veres Pálné utca 4–6. szám alatt, amit Boncza Berta örökölt apjától. Az akkor 40 éves Adynak ez volt az első igazi otthona. Az első emeleti lakásban tevékenykedett az idő tájt a Magyar Közigazgatás szerkesztősége, ami nem akart kiköltözni a helyről.

A lakást, melyet Csinszka örökölt apjától, a költő születésének századik évfordulóján a Petőfi Irodalmi Múzeum alakíttatta emlékhellyé (Fotó: pim.hu)

Végül a pár 1917 őszében birtokba vette a háromszobás lakást, amit aztán Csinszka rendezett be. A feleség ezt írta naplójába az otthonukról: „A Bandi szobája mesterileg van megoldva – most már képek után nézünk és könyvek kellenének…”. A költő haláláig, 1919 januárjáig laktak itt. 1977-ben, Ady születésének 100. évfordulóján a Petőfi Irodalmi Múzeum rendezte be a kiállítást.

A költő és Csinszka étkezőgarnitúrája (Fotó: pim.hu)

A januári eleji újranyitást követően az Ady Emlékmúzeum megújult tárlatvezetésekkel és múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várja az érdeklődőket, amelyekről hamarosan bővebb tájékoztatást nyújt a PIM – áll az összegzésben.

Forrás: PIM

Nyitókép: A költő első igazi otthona volt a most felújítandó, Veres Pálné utca 46. szám alatti lakás, ahol az Ady Emlékmúzeum működik (Fotó: lechnerkozpont.hu)