Megjelent az európai Közbeszerzési Értesítőben a Pázmány Péter Katolikus egyetem új belvárosi campusépületének generálkivitelezésére és a meglévő Bródy Sándor utcai épület felújítására, illetve egy ugyancsak Szentkirályi utcai palota átalakítására kiírt közbeszerzési eljárás  – olvasható az egyetem honlapján.

Az úgynevezett Bródy projekt fő eleme a Szentkirályi utca 26. szám alatt létesítendő új campusépület. Vele párhuzamosan átépítik Hild Károly tervezte Bródy Sándor u. 15. alatti műemléki épületet (Kéményseprős-ház), amely az egyetem működését támogató központi szervezeti egységek irodái számára készül. A beruházás hatókörébe tartozik a Hofhauser Antal tervezte és 1898-ban elkészült, fővárosi védelem alatt álló Szentkirályi u. 28–30. szám alatti, az Állam- és Jogtudományi Karnak helyet biztosító oktatási épület átalakítása is, amit szervesen hozzákapcsolnak majd az új tömbhöz, bár ezt a házat a munkálatok kisebb mértékben érintik. A terveket a Közti Zrt. és a Hamburg C Kft. jegyzi.

Az új épület a Pollack Mihály tér felől (Forrás: pkke.hu)

A beruházás elsődleges célja, hogy az egyetem számára egy olyan új épületet alakítsanak ki, amely a jelenlegi működés funkcionális igényeit kielégíti, tehát nagyobb oktatási területet nyújt, jelzik a kiírásban. Továbbá cél, hogy a kivitelezéssel érintett épületek az egyetem józsefvárosi jelenlétét, továbbá a Pázmány belvárosi campusát erősítsék. Az egyetem fontosnak tartja, hogy a campus közvetlen környezete, a valódi történelmi értékek a tervezés során megőrződjenek, mindamellett, hogy elvárt a modern és korszerű kialakítás, belső elrendezés, formavilág és anyaghasználat.

A generálkivitelezési feladat tartalmazza az új oktatási épület modern megvalósítását és a meglévő épület minőségi műemléki felújítását, továbbá az érintkező és meglévő épület szükséges és gazdaságos átalakítását – jelzi a kiírás.

Az új épületbelső látványterve (Fotó: Fürjes Balázs/Facebook.hu)

A  Szentkirályi utca 26. szám alatti műemléki környezetben létesítendő új oktatási épület hasznos alapterülete 9944,6 négyzetméter. A Bródy Sándor utca 15. szám alatt felújítandó-átalakítandó védett műemléki épület hasznos alapterülete 1496,1 négyzetméter. A Szentkirályi utca 28–30. szám alatt átalakítandó épületé pedig 1306 négyzetméter.

Az utcaképi terv szerint így mutat majd a PPKE Szentkirályi utca 26. alatti épülete (Forrás: ppke.hu)

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen 8 ezer nappali tagozatos és levelező hallgató tanul több képzési helyszínen – Budapest, Piliscsaba, Esztergom –, ez a széttagoltság az elmúlt évek során hátráltatta a hatékony fejlődését – jelzi honlapján az egyetem. Egy összevont képzési helyszín kialakítása érdekében a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia mint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem fenntartója 2020 tavaszán megkapta a Magyar Rádió által egykor használt józsefvárosi épületeket. Az egyetem ennek fejében ingyenesen átadta piliscsabai campusának ingatlanait. Az új, egységes campus kialakítása egy az eddiginél jelentősen fenntarthatóbb és hatékonyabb üzemeltetést tesz majd lehetővé.

A Bródy Sándor utca 15. szám alatti műemléki épület (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Ahogy korábban megírtuk, az összevont campus a Szentkirályi utca – Múzeum utca – Pollack Mihály tér és Bródy Sándor utca által határolt területen jön létre. A munkák során felújítás is várható, így a rádió egykori Márványtermét is magába foglaló Esterházy-palota vagy a végletesen leromlott állapotú Károlyi-palota is megújul majd.

A Palotanegyed szívében, a Múzeum utca – Pollack Mihály tér – Bródy Sándor utca – Szentkirályi utca által határolt városnegyedben épül a PPKE új campusa (Forrás: ppke.hu)

Az egységes Pázmány-campus várhatóan 2027-re készülhet el.

Forrás: ppke.hu, uniós Közbeszerzési Értesítő 

Nyitókép: A Pázmány Péter Katolikus Egyetem új belvárosi campusa a józsefvárosi Palotanegyedben jön létre (Fotó: ppke.hu)