Fejlesztések kezdődnek a III. kerületben, a Budapesti Történeti Múzeumhoz tartozó Aquincumi Múzeum területén. „Az óbuda-aquincumi római limesszakasz örökségének komplex turisztikai célú hasznosítása” című program négy helyszínt érint. Magában foglalja a III. kerületi Aquincumi Múzeum Szentendrei úti kerítésének korszerűsítését, egy új, „Aquincum és a pannoniai limes” témájú állandó kiállítás kialaktását, illetve interaktív, tájékoztató élményelemek létesítését a III. kerület legjellegzetesebb római kori műemlékeinek szomszédságában – írja közleményében a múzeum. 

A beruházás első ütemében megépítik a különleges látványelemeket, a marketingfelületeket tartalmazó élményfalat, kiépítik a sétányt és a kőtárat. Az új elem szöveges információkat közvetít a római városról a látogatóknak. A múzeum a Dunakanyarba irányuló turistaforgalom érdeklődésére is számít.

A megújuló bejárat (Látványterv: aqunicum.hu)

A múzeum főépületében egy kiállítást hoznak létre, ami az Aquincumban állomásozó, a limest védő római katonaság mindennapjait mutatja be interaktív megoldásokkal. A látogatóbarát fejlesztés, amellett, hogy hozzáad a múzeum kulturális vonzerejéhez, lehetővé teszi azt is, hogy a történelem ne csak megismerhetővé, hanem élővé és megtapasztalhatóvá is váljon – emeli ki a közlemény.

A program célja, hogy történelmi kontextusba helyezze a III. kerület római kori műemlékeit, ezért a Nagyszombat utcai katonavárosi amfiteátrumnál és a Kórház utcai keleti táborkapunál új, ismeretterjesztő elemeket helyeznek ki. Ezekhez kapcsolódóan készült egy, a járókelők számára saját okoseszközzel szabadon használható immerzív AR mobilapplikáció is.

A fejlesztéssel növeni akarják a múzeum vonzerejét (Látványterv: aquincum.hu)

A beruházásnak köszönhetően az intézmény jelenlegi munkahelyeit meg tudja őrizni, és további 2 munkahelyet teremt a pályázat keretében.

A program a BTM Aquincumi Múzeum és Budapest Főváros III. Kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata együttműködésében jön létre, az Európai Unió 385,13 millió forint összegű, nem visszatérítendő támogatásával.

A beruházás várhatóan 2023 végére készül el.

Forrás: aquincum.hu

Nyitókép: A BTM Aquincumi Múzeumot érintő fejlesztések négy helyszínt érintenek a műemléki területen (Fotó: aquincum.hu)