A II. kerület Baba utca 14. szám alatti egykori Járitz-villában helyezik el az Észak-közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő gyermek- és ifjúságpszichiátriai rehabilitációs részlegét. A beruházás célja, hogy a 8–16 éves gyerekek komplex kezelését egy helyen lehessen biztosítani – mondta el Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a fejlesztés kapcsán rendezett sajtótájékoztatón. Így a meglévő huszonöt rehabilitációs fekvőbetegágy mellett kialakítanak tizenkét nappali kórházi helyet is, valamint az ambuláns kapacitás kétszeresére emelését is tervezik 32 szakorvosi és 120 nem szakorvosi órával.

Az új részlegnek helyet adó modernista (Bauhaus) stílusú villát 1941 és 1942 között építtette Járitz István autókereskedő Fischer József tervei alapján. A villa helyiségeinek használatba vételére 1943-ban kaptak engedélyt: a földszinten és az emeleten luxuslakások voltak, a pinceszinten pedig egy házmesteri lakás, garázs, óvóhely, gazdasági helyiségek.

A Járitz-villa 1942-ben (Forrás: Országos Építészeti Múzeum)

Budapest ostromakor bombatalálat érte házat, a család felújíttatta, ekkor jelentősen megnőtt az alapterülete is. A villát 1950-ben államosították, kórházzá alakították, a légies vonalakkal kialakított architektúráját beépítették, a látszó tartópilléreket eltüntették. A Szent János Kórház Légzésrehabilitációs Osztálya működött a házban 2018-ig, most pedig a gyermek- és ifjúságpszichiátriai rehabilitációs részleg kap itt helyet, amelyet 1,26 milliárd forintból alakítanak ki.

Kásler Miklós a tájékoztatón megemlítette: az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) megszüntetése nagy hiányosságot okozott a pszichiátriai ellátásban, ezt a rendszert próbálják „apró lépésekkel” újraépíteni. Az osztály jelenlegi helyét a II. kerületi Ali utcában 2020-ban kibővítették, az intézmény kertjében egy 40 négyzetméteres foglalkoztató épült. A mostani fejlesztés ennek a teleknek a közvetlen szomszédságában valósul meg.

A Baba utca 14. szám alatti villa napjainkban (Fotó: googlemaps.com)

Gór Csaba, a II. kerületi önkormányzat fideszes frakcióvezetője arról beszélt, folyamatosak a fejlesztések a budai egészségügyi ellátásban. Az ellenzéki kritikákkal szemben a II., a III. és a XII. kerületben mintegy 70 milliárd forintnyi egészségügyi fejlesztés fejeződött be 2014 óta – jelentette ki a kormánypárti politikus.

Forrás: MTI

Nyitókép: Az Észak-közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő gyermek- és ifjúságpszichiátriai rehabilitációs részlegét helyezik el a Járitz-villában (Fotó: Tér és Forma, 1943. 7. szám)