A Lánchíd felújításának részeként restaurálják és rekonstruálják a szakemberek a világítóoszlopokat is, amelyeket már a bontási munkák kezdete előtt el kellett távolítani a hídról – írja a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Az első kandelábereket ezért még a Lánchíd 2021. június 16-i teljes lezárásakor leemelték a hídfőről. 

A Lánchíd kandelábereit a híd lezárását követően elszállították (fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A híd eredeti közvilágítási oszlopaiból összesen négy nagy, három lámpatesttel felszerelt Széchenyi-korabeli bronzkandeláber maradt meg – jelzi a BKK. Ennek az az oka, hogy a két világháború között a közvilágítás korszerűsítése miatt sűrűbben kellett elhelyezni az oszlopokat, és az eredetiek helyett vasöntvények kerültek a hídra. Ugyancsak vasöntvényeket alkalmaztak a Lánchíd 1949-es helyreállításakor is. Ilyen vasöntvény az egy lámpatestes, 12 darab parti és a 8 pilonkandeláber, valamint a 32 egyágú hídkandeláber is – tudtuk meg a tájékoztatásból.

A kandelábereket az 1914-es megjelenésük szerint állítják helyre (fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A jelenleg zajló munkálatok során a szakemberek a hídkandeláberek 1914-es megjelenését vették alapul. A lámpatestekről nincs részletes szakmai tervdokumentáció, ezért korabeli fotók, dokumentumok és cikkek segítségével dolgoznak. Örökségvédelmi szakértők bevonásával és felügyeletével 32 oszlopot rekonstruálnak, és háromágú kandeláberként újra legyártják őket, 24 kandelábert pedig (köztük a négy Széchenyi-korabelit) gondosan restaurálnak.

A kutatások eredményei jó és hiteles alapot adtak ahhoz, hogy aprólékos munkával megtervezzék és elkészítsék a kandeláberek öntőmintáit, amelyek felhasználásával egy mohácsi öntödében gyártják a világítóoszlopok vasszerkezetét. Mint megtudtuk, a vasöntödében a korabeli technológiához hasonlóan, ám modern eszközökkel dolgoznak.

A Lánchíd 1900 környékén (fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

A díszes világítóoszlopok technikailag is megújulnak: az eddigi nátriumlámpás világítás helyett valamennyi kandeláberbe korszerű és energiatakarékos LED-fényforrás kerül.

Miután összeállították a restaurált és az új vasöntvény kandelábereket, a Lánchíd kékesszürke színére festve helyezik azokat vissza. A négy Széchenyi-korabeli nagy kandelábereknél az eredeti bronzfelület látszik majd. 

 Forrás: bkk.hu

Nyitókép: A Lánchíd világítóoszlopainak egy részét felújítják, többet újragyártanak a híd helyreállításának részeként (fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)