Befejeződött a XXII. kerületi Tétényi-fennsík kitakarítása, ahonnan a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. (BKM)  kertészeti és hulladékgazdálkodási szakemberei összegyűjtötték és elszállították az évtizedekkel ezelőtt lebontott katonai épületek törmelékeit, és a területet visszaadták az őshonos növényvilágnak.

Budapest legnagyobb kiterjedésű száraz rétjeit összefogó, természeti védelem alatt álló Tétényi-fennsíkon összesen mintegy 2700 köbméter (több mint 4100 tonna) építési törmelék gyűlt össze az elmúlt évtizedekben. A törmelék elszállítását nehezítette, hogy a területet sűrű növényzet nőtte be az évek során, illetve a fagyott talaj is hátráltatta a munkát. Ezért a tisztítást a szakemberek két részletben végezték el.

Munkagépek dolgoznak a Tétényi-fennsíkon (fotó: bkm.hu)

Első lépésként december közepén a Főkert Nonprofit Zrt. munkatársai a közlekedési útvonalon a belógó ágakat megmetszették, valamint kikarózták a teherautók által kizárólagosan használható nyomvonal határait. 

A sitthalom nagyobbik részét a karácsonyi ünnepek előtti héten, a maradékát  január 24–28. között számolta fel a társaság. A törmeléket az FKF Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központjába szállították további kezelésre. Ezt a munkát a tereprendezés követte. 

A fennsíkon él a védett fekete kökörcsin legnagyobb populációja (fotó: fokert.hu)

Problémát jelentett, hogy a cserjék visszavágása során további illegálisan lerakott hulladék került elő, illetve a sitthalom alól vastag terméskő fal, amelyet csak betontörővel lehetett felszámolni.

A Főkert a vegetációs időszak kezdetétől gondoskodik majd a lassan felnövő lágyszárú növények rendszeres kaszálásáról. Erre azért van szükség, mert a sitt helyén először az úgynevezett pionír gyomnövényfajok megjelenése várható, amelyek kiszorítását gyorsítja a rendszeres, extenzív kaszálás. Az időközben megjelenő őshonos, ám lassabban terjeszkedő flóra térhódítása ezzel gyorsítható, de a folyamat várhatóan így is több évig fog tartani.   

Forrás: bkm.hu

Nyitókép: A Tétényi-fennsíkról két ütemben 4100 tonna építési hulladékot szállítottak el (fotó: bkm.hu)