Így segítik a madarakat a Fiumei úti sírkertben

A cikk angol nyelvű változata: This is how they help the birds in the graveyard on Fiumei Road

Írta: Pestbuda.hu

2022. február 12. 14:00

A Fiumei úti sírkertben madárodútelepet alakított ki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a Nemzeti Örökség Intézetével (NÖRI) közösen. A 25 darab odú és az etető nagy segítséget nyújt a közel 100 itt élő és 40 itt költő madárfajnak, köztük a fenyőrigóknak, amely fajnak példányai csapatokban telelnek át a sírkert fáin.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a Nemzeti Örökség Intézetével (NÖRI) kötött megállapodása értelmében az egyesület 25 darab újrahasznosított, saját gyártmányú, B típusú madárodút helyezett ki a Fiumei úti sírkert fáira a közelmúltban. Ez ilyenkor februárban különösen nagy segítség a madaraknak, egyebek mellett a nagy számban itt telelő fenyőrigóknak.

25 darab odút helyeztek ki a fákra (Fotó: Csagola Erika/MME)

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület több mint 100 itt élő és 40 itt költő madárfajt figyelt meg az elmúlt években, számukra a sűrű lombú juharfajok remek madárbúvóhelyek. Az alacsonyabb növésű örökzöldek az erdei fülesbaglyoknak szolgálnak  menedékül október és március között. 

Önetető a sírkertben (Fotó: Csagola Erika/mme.hu)

Az odúkat a berepülőnyílásuk alapján sorolják A, B, C és D kategóriába – tudtuk meg az egyesülettől. A B típusú a legszélesebb körben használt, ebbe költöznek azok a legalkalmazkodóképesebb, településeken is gyakori fajok – széncinege, házi és mezei veréb – amelyek kedvelik a hagyományostól eltérő és az alacsonyabb fészkelőhelyeket is. 

A fészkelő madarak támogatása mellett a telelő madarakról sem feledkeztek meg a szakemberek. Számukra egy nagy méretű önetetőt helyeztek el a temetőben.

(Forrás: MME)

Nyitókép: Újrahasznosított madáretetőket helyeztek el a fákra a fészkelő madaraknak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai (Fotó: mme.hu)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó