A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a Nemzeti Örökség Intézetével (NÖRI) kötött megállapodása értelmében az egyesület 25 darab újrahasznosított, saját gyártmányú, B típusú madárodút helyezett ki a Fiumei úti sírkert fáira a közelmúltban. Ez ilyenkor februárban különösen nagy segítség a madaraknak, egyebek mellett a nagy számban itt telelő fenyőrigóknak.

25 darab odút helyeztek ki a fákra (Fotó: Csagola Erika/MME)

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület több mint 100 itt élő és 40 itt költő madárfajt figyelt meg az elmúlt években, számukra a sűrű lombú juharfajok remek madárbúvóhelyek. Az alacsonyabb növésű örökzöldek az erdei fülesbaglyoknak szolgálnak  menedékül október és március között. 

Önetető a sírkertben (Fotó: Csagola Erika/mme.hu)

Az odúkat a berepülőnyílásuk alapján sorolják A, B, C és D kategóriába – tudtuk meg az egyesülettől. A B típusú a legszélesebb körben használt, ebbe költöznek azok a legalkalmazkodóképesebb, településeken is gyakori fajok – széncinege, házi és mezei veréb – amelyek kedvelik a hagyományostól eltérő és az alacsonyabb fészkelőhelyeket is. 

A fészkelő madarak támogatása mellett a telelő madarakról sem feledkeztek meg a szakemberek. Számukra egy nagy méretű önetetőt helyeztek el a temetőben.

(Forrás: MME)

Nyitókép: Újrahasznosított madáretetőket helyeztek el a fákra a fészkelő madaraknak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai (Fotó: mme.hu)