Álmok Álmodói 20 – Világraszóló magyarok címmel tudománytörténeti kiállítás nyílik ma a Millenárison, a II. kerület Kis Rókus utca 16-20. szám alatt. A tárlat a 2002-ben megrendezett eredeti Álmok Álmodói kiállítás és a Millenáris megnyitásának 20. évfordulójára készült, ugyanakkor a korábbi kiállításhoz képest most egy teljesen új anyagot mutat be. 

A tárlat 6+1 tartalmi egység köré szerveződik, és az elmúlt két évtized magyar eredményeit is megjeleníti mintegy hatszáz magyar tudós, felfedező munkásságán keresztül. 

A témák között a látogatók találkozhatnak például egy 1915-ös Ford T-modellel vagy Besenyei Péter műrepülő világbajnok egyik repülőgépével, a közlekedéstörténet számos magyar újításával, és megelevenedik a magyar vasúttörténet is.

Hatszáz magyar tudós és felfedező munkájából állt össze a tárlat (Fotó: Balogh Zoltán/MTI) 

Az orvoslást és élettudományokat bemutató tér felidézi a nagy magyar orvosegyéniségeket, a járványok elleni küzdelem történetét egészen Karikó Katalin felfedezéséig, a látogatók pedig kipróbálhatják, hogyan tudnának elvégezni egy laparoszkópiás műtétet, de az emberi agy működését is számos játékon keresztül ismerhetik meg.

Az összeállításban megjelennek az infokommunikáció, valamint az ipari és energiaszektor jelentős magyar fejlesztései is az Eötvös-ingától az atomenergia hasznosítását segítő eredményekig.

Az agrárium világába egy stilizált búzamezőn át vezet az út, közepén egy százéves gőztraktorral, a Tér tudománya című kiállítási egység pedig a matematika, a repülés és az űrtudomány kiemelkedő magyar hozzájárulásait idézi meg. A látogatók itt csaknem 360 fokos vetítésben élhetik át az űrkutatás vívmányait, majd VR-szemüveg segítségével a Marson is tehetnek egy sétát.


Az Álmok Álmodói 20 című interaktív kiállítás egy részlete (Fotó: Balogh Zoltán/MTI)

A megoldott problémák és a problémák megoldói, "az álmok álmodói" előtt tiszteleg a kiállítás – hangsúlyozta az ünnepélyes megnyitón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Azt is hozzátette, a magyaroknak rengeteg okuk van a büszkeségre, ha olyan találmányokra és felfedezésekre gondolnak, mint a gyufa, a nukleáris láncreakció, a C-vitamin és a magzatvédő vitamin vagy olyan magyar tudósok alakjára, mint Puskás Tivadar, Jedlik Ányos, Szent-Györgyi Albert és Czeizel Endre.

Mint felidézte, két évtizeddel előtt a Ganz-gyár szocializmusban elhasznált épületéből barnamezős beruházásban egy új közpark és közösségi tér született, és egy év alatt 800 ezren nézték meg az itt létrejött kiállítást – jegyezte meg.

A 2002-ben megrendezett Álmok álmodói kiállítás (Fotó: millenaris.hu)

Magyarországot a jövő kapujából sikerült visszafordítani, mindazt, amit a kiállítás hirdetett, a Millenárissal együtt sikerült zárójelbe tenni 2002 után – közölte a miniszter. Mint hozzátette azonban, az utóbbi években a Millenáris a következetesen elvégzett fejlesztéseknek köszönhetően kibővült, a park felülete jelentősen megnövekedett. Abban bízunk, hogy ez a mostani kiállítás is méltó utóda a 20 évvel ezelőttinek – hangsúlyozta Gulyás.

Dankó Virág, a Millenáris ügyvezető igazgatója elmondta: 20 évvel ezelőtt a látogatók szembesülhettek azzal, hogy egy világraszóló nemzet tagjai. A mostani kiállítás is hasonló élményt kíván adni és hasonló üzenetet közvetít. Kiemelt cél annak bemutatása, hogy a magyarok nemcsak a múltban voltak sikeresek, hanem ma is bírnak ezekkel a tulajdonságokkal.

A tárlat 15 hónapnyi munka eredményeként jött létre, 3,2 milliárd forintos költségvetésből. A kiállítás szervezők tervei szerint 2022. december 31-ig látogatható.

Forrás: MTI

Nyitókép: A Millenárisban tudománytörténeti kiállítás nyílt Álmok álmodói 20 címmel (Fotó: millenaris.hu)