Nem érkezett megvalósítható elképzelés az új építészeti múzeum tervezésére kiírt pályázatra

A cikk angol nyelvű változata: No viable idea was received for the tender for the design of the new museum of architecture

2022. február 25. 17:00

Nem talált megvalósításra érdemes pályaművet a Magyar Művészeti Akadémia bírálóbizottsága a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ tervezésére kiírt Építészet Ligete tervpályázaton. Az új épületet az egykori BM Kórház Bajza utca és Városligeti fasor sarkán lévő telekegyüttesén alakítják majd ki, miután meglesz a megfelelő pályamű.

Noha a beérkezett pályaművek számos értékes, eredeti felvetést tartalmaztak, mégsem talált olyan tervet a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) által az új építészeti múzeum tervezésére kiírt Építészet Ligete tervpályázat bírálóbizottsága, amely egyértelműen és általánosságban jó megoldást kínált volna – írta közleményében az MMA.

Az MMA 2021 szeptemberében hirdetett egyfordulós építészeti tervpályázatot, Építészet Ligete címmel a fenntartása alatt működő Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) gyűjteményeinek és új kiállítóhelyének elhelyezésére, valamint közintézményi funkcióinak ellátására szolgáló épületegyüttes tervezésére. A feladat egy olyan kortárs komplexum tervezése volt az egykori BM Kórház telkén, a budapesti Bajza utca és Városligeti fasor kereszteződésénél, amely a meglévő történeti épületek integrálásával XXI. századi otthont tud kínálni a MÉM MDK-nak – fogalmaz a közlemény.

A BM Kórház épülete a bontás előtt (forrás: Google Streetview)

A bizottság tagjai 2021 novemberétől 2022 februárjáig összesen négy alkalommal egyeztettek a Lechner Tudásközpont lebonyolítói részvételével meghirdetett tervpályázatról, amelyre összesen 36 pályamű érkezett, ebből 33-at találtak érvényesnek.  A bizottság javaslata nyomán a kiíró egyik pályázóval sem kíván közbeszerzési eljárást lefolytatni a továbbtervezésre – közölte az MMA.

A közlemény felidézte, hogy az Európában elsők között megalakult, intézményes magyar műemlékvédelem több mint 140 éves múltra tekint vissza, a Magyar Építészet Múzeuma pedig 1968-as alapításával ugyancsak a legrégebbiek közé tartozik a hasonló intézmények sorában. E hagyományok közös örököse és jogutódja a 2017-ben létrehozott Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK), amely a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) fenntartásában működik.

Légi fotón a volt BM Kórház telke (forrás: memmdk.hu

A MÉM MDK létrehozásáról és intézményi helyzetéről egy 2017. novemberi kormányhatározat döntött. Ennek értelmében az MMA tulajdonába került a Városligeti fasor 9–11. szám alatti, egykori BM Kórház épületegyüttese, azzal a céllal, hogy itt valósuljon meg a MÉM MDK végleges elhelyezésére szolgáló beruházás.

Mint arról mi is hírt adtunk, a  2007-ben bezárt BM Kórház Bajza utca és Városligeti fasor sarkán lévő telekegyüttesén alakítják ki a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központot. A bontások tavaly nyáron befejeződtek. A tervezett épület kisebb lesz az elbontott házaknál, így a telken nagy zöld felület marad. A tervpályázatot 2021 szeptemberében írták ki.

Az épületegyüttes rekonstrukciójának megvalósításával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé, a beruházást kiemelten közérdekűvé nyilvánította.

Városligeti (Gorkij) fasor 9–13., BM Korvin Ottó Kórház 1970-ben (fotó: Fortepan/Képszám: 74329)

A múzeumfejlesztés első fázisa, a területen lévő Walter Rózsi-villa Kokas László tervei alapján újul meg várhatóan 2022 tavaszára. Ez lesz Budapest első, két világháború közötti élvonalbeli épülete, amely a nagyközönség számára is látogatható lesz, a kiállítások mellett pedig programhelyszínként, a főváros új építészeti-kulturális központjaként is üzemel majd az épület – hangsúlyozta az MMA.

A most kiírt Építészet Ligete pályázaton rangsorolás nélküli díjazással 10-10 millió forintot ítélt a bírálóbizottság Szabó Péter és az OKKA Építésziroda, valamint Karlovecz Ádám és munkatársai terveinek az Építészet Ligete tervpályázaton a Magyar Művészeti Akadémia közleménye szerint.

A bizottság további tíz tervet javasolt megvételre, köztük a Hetedik Műterem, a 3h Építésziroda pályázatait, illetve a Zaha Hadid Architects és a Finta Stúdió közös munkáját. Bár első helyezettet nem hirdettek, a díjazott és megvett tervek készítőinek munkáját összesen 58 millió forinttal ismeri el a kiíró MMA.

A bírálóbizottság elnöke Vashegyi György, az MMA elnöke, társelnöke Füleky Zsolt építész, a Miniszterelnökség építészeti, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkára voltak. A bizottság tagjai: Almássy Kornél építőmérnök, a MÉM MDK igazgatója; Csapó Balázs építész, a Budapesti Építészeti Kamara elnöke; Fülöp András régész, műemléki szakértő, a MÉM MDK tudományos kutatója; Kemecsi Lajos etnográfus, a Néprajzi Múzeum főigazgatója; Krizsán András építész, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke; Sólyom Benedek építész, Erzsébetváros főépítésze; Szalay Tihamér építész, a Magyar Építész Kamara alelnöke; Tima Zoltán építész, az MMA rendes tagja; valamint Turi Attila építész, az MMA Építőművészeti Tagozatának vezetője.

Forrás: pestbuda.hu, MTI

Nyitókép: A Városligeti fasor 9–11. területére épül majd az új múzeum (fotó: mma.hu)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó