A VII. kerületi önkormányzat 2021 tavaszán hirdetett pályázatot a Klauzál téri gettóemlékhely létrehozására. A beérkezett pályaművekből szakmai zsűri választotta ki a legjobbat. A nyertest pénteken online konferencia keretében hirdették ki. A döntés értelmében Szabó Leventének, a Hetedik Műterem vezető tervezőjének a koncepcióját fogadták el. A kiírásban az is szerepelt, hogy nem hagyományos szobrokat várnak, hanem olyan alkotásokat, amelyek újszerű módon, új kérdéseket vetnek fel, és megszólítják a mai fiatalokat is.

A pályamunka (forrás: Hetedik Műterem)

A tervező „hivalkodó köztéri látványosságok" helyett elgondolkodtató, szimbolikus megoldásokat keresett. A Klauzál tér közepén kör alakú bronzlemezt helyeznek majd el. A kör területe négy négyzetméter lesz, azért ennyi, mert a gettóban a zsúfoltság miatt ennyi hely jutott egy fogolyra.

A bronzlemezben háromezer szög nyoma lesz látható, emlékeztetve a temetetlen holtak számára. A hiányzó, számozott emlékszögeket pedig azokon az útszakaszokon helyezik el, ahol az egykori gettó palánkjai húzódtak.

Az egykori gettó palánkjai helyén emlékszögeket helyeznek el (forrás: Hetedik Műterem)

Forrás: erzsebetvaros.hu

Nyitókép: A Klauzál téren állítják fel a gettóemlékművet (forrás: erzsebetvaros.hu)