Mint ahogyan arról már korábban mi is beszámoltunk, 2021 őszén az Archikon építésziroda nyerte el a Hunyadi téri vásárcsarnok belső tereinek felújítására kiírt közbeszerzést (ez a cég tervezte többek között a Párisi Udvar és a Millennium Háza felújítását is). A VI. kerületi önkormányzat most látványterveket is közzétett a csarnok megújuló belső teréről.

Látványterv a Hunyadi téri vásárcsarnok megújuló belső teréről (forrás: terezvaros.hu)

Miután 2019-ben befejezték az 1897-ben Czigler Győző tervei alapján elkészült épület homlokzatának felújítását, a figyelem rögtön a belső terek helyreállítására irányult. Az előző önkormányzat korábbi terveit azóta jelentősen átdolgozták, így elvetették a vásárcsarnok alatt kialakítandó mélygarázs ötletét, és az épületből egyfajta közösségi teret kívánnak létrehozni a tervezők.

A kioszkok fölé galériaszintet is építenek majd (forrás: terezvaros.hu)

A vásárcsarnok főbejárata napjainkban (fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az elképzelések szerint elbontanák a belső terekben az utólagos hozzáépítéseket, így helyreállítanák az eredeti térszerkezetet, viszont megmentenék a földszinten álló kioszkot. Az önkormányzati portálon megjelent tájékoztatás szerint a központi helyen a termelői és időszakos piac kapna helyet, míg az oldalhajókban több, acélszerkezetű kioszkot alakítanának ki, amelyeket egy közös, bejárható tetővel fednének le, ezzel egyfajta galériát hozva létre, amely rendezvénytérként, gyermekmegőrzőként is működhet majd.

A felújítás fontos része még, hogy a tervek szerint megnyitnák a vásárcsarnok Szófia utcai homlokzatát, ezzel egy időben gyalogosbaráttá tennék a környező utcákat is. Mivel a cél, hogy a Hunyadi téri vásárcsarnok ne csak piacként funkcionáljon, hanem közösségi térként is, ezért a tervezők céljai között szerepel, hogy az épületben lehessen kulturális rendezvényeket is szervezni majd.

Forrás: terezvaros.hu

Nyitókép: A Hunyadi téri vásárcsarnok (fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)