Ünnepélyes keretek között adták át a napokban a XV. kerületi Kossuth utca 10. szám alatt felépült új Forrás Református Óvodát – adta hírül a XV. kerületi önkormányzat. Az átadás részeként a szalagátvágást hálaadó istentisztelet előzte meg.

Modern, napfényes környezet várja a gyermekeket (forrás: bpxv.hu)

Az új óvoda a régi református templom és a mellette álló iskola helyére épült fel. A régi templom története egészen a XVIII. századig  nyúlt vissza, amely mellé 1879-ben iskolát épített fel a református gyülekezet. A XX. század elején felmerült a templom bővítése, ám addigra annyira leromlott az épület állapota, hogy inkább új templom építése mellett döntöttek. Az új templomot Csaba Rezső tervezte és 1938–1941 között épült fel. Miután 1941 pünkösdjén felszentelték az új templomot, a régit elbontották. Az iskolát egészen 1950-ig tudta fenntartani a gyülekezet, amikor is államosították az intézményt. Az épület később visszakerült a református egyházhoz, amely már inkább egy óvodát szeretett volna üzemeltetni, ám az egykori iskola nemcsak hogy nem felelt meg erre a célra, menthetetlen állapotban is volt, így a 2010-es évek elején lebontották az épületet.

Az új óvodában négy csoportban tudnak majd foglalkozni a gyermekekkel (forrás: bpxv.hu)

A Forrás Református Óvoda tervezésekor jelentős figyelmet fordítottak arra, hogy mi lesz a legjobb a gyerekeknek. Az épületben a négy csoportszobán túl gyermekkönyvtárat, korszerű kiszolgálóhelyiségek, növényekkel teli aula és az egyéni fejlesztést szolgáló szobák is helyt kaptak. Továbbá megújult a telken az óvoda mellett lévő zöld terület is.

A száz férőhelyes Forrás Református Óvoda idén szeptembertől várja a környék gyermekeit, akik korszerű környezetben fejlődhetnek, illetve ismerkedhetnek meg a keresztyén értékekkel.

Forrás: bpxv.hu

Nyitókép:  bpxv.hu