Az ünnepélyes alapkőletételen jelen volt a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Bulgária magyarországi nagykövete, a magyarországi Bolgár Országos Önkormányzat elnöke, illetve a Magyarországi Bolgár Ortodox Egyház elöljárója is.

Letették az új központ alapkövét (fotó: MTI/ Bruzák Noémi)

A IX. kerületi Vágóhíd utca 19. szám alatti telken, a Szent Cirill és Szent Metód bolgár pravoszláv templom szomszédságában tartott alapkőletételen az államtitkár kiemelte, hogy noha a a bolgár nemzetiség nem a legnagyobb a magyarországi nemzetiségek között, ám kiemelkedő, ahogyan igyekeznek megőrizni kultúrájukat, nyelvüket és az anyaországi kapcsolataikat. Továbbá előremutató az a koncepció, hogy egy helyen valósítják meg egyházi, kulturális, oktatási és közösségi életüket.

A 2022. március 3-án tartott alapkőletételen a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke elmondta, hogy szeretnék, ha az új épület a jövőben nem csak a bolgárokat szolgálná, hanem egy európai oktatási és továbbképzési hellyé is válhatna.

Megáldották az új épület alapkövét és helyszínét is (fotó: MTI/ Bruzák Noémi)

A Bolgár Kulturális és Oktatási Központ alapkövét, illetve a leendő épület helyszínét Atanaszij archimandrita, a Magyarországi Bolgár Ortodox Egyház elöljárója áldotta meg.

Forrás: MTI

Nyitókép: Letették a Bolgár Kulturális és Oktatási Központ alapkövét (MTI/ Bruzák Noémi)