A XVI. kerületi Csobaj utca 1214. szám alatt építenék fel az új Kertvárosi Idősek Otthonát – derült ki a Közbeszerzési Értesítőből. A mintegy 50 főnyi bentlakó mellett az épület 32 fős személyzetet tud majd befogadni. A tervek alapján az új idősotthon kétszintes (földszint és emelet) lesz, amelynek szerves részeként a szomszédságában egy tematikus közösségi parkot is kialakítanak.

A Kertvárosi Idősek Otthona látványterve (Forrás: bp16.hu)

A közbeszerzés leírása alapján az épületet „közel nulla energiaigényű épületek követelményszintje” szerint alakítanák ki. A helyiségek hasznos alapterülete közel 2200 négyzetméter lenne, ami mellé még erkélyeket és egy teraszt is kialakítanak. Az idősotthonban 30 egyfős, 8 kétfős és egy négyfős akadálymenetesített lakórészt alakítnak ki a tervek szerint, és mindegyik helyiséghez külön vizesblokkot hoznának létre. A lakóegységek közül 5 intenzív ellátásra is alkalmas lesz.

A Kertvárosi Idősek Otthona melletti zöld területen annak szerves részeként kialakítanák a Tematikus Természetközeli Közösségi parkot is. A több mint 4 hektárra kiterjedő őshonos tájrekonstrukció eredményeképpen egy arborétumhoz hasonló parkot hoznak létre kevés épített elemmel, stabilizált murvaburkolattal, fás szárú növényekkel és még több fával.

Ezek mellett kialakítanak egy 750 méteres futókört, három tanösvényt, egy kifejezetten idősek számára tervezett cardiosétányt is. További fontos elem a játszótér, amelyhez kapcsolódóan egy nyilvános illemhelyet fognak kialakítani, illetve a Csobaj utca mentén egy kutyabarát zónát is létrehoznak – tudható meg a közbeszerzési kiírásból.

Nyitókép: Látványterv a Kertvárosi Idősek Otthonáról (Forrás: bp16.hu)