Mint ahogyan arról már korábban mi is beszámoltunk, felújítják Buda legrégibb közparkját, a Városmajort, amelyre korábban nyílt tájépítészeti tervpályázatot hirdettek. Mostanra megvan az eredmény is: március 29-én kihirdették a tervpályázat eredményét. A 14 beérkezett pályaművet egy szakmai zsűri bírálta el, a nyertes az OpenSpace Kft. tájépítész-iroda és a Deicler Jakab Építész Stúdió Kft. közös munkája lett.

„A parkidegen funkciók kizárásával és a burkolt felületek csökkentésével 240 év után először nő a park területe: 15 ezer négyzetméterrel több lesz a zöld. Sőt, ha megegyezés születik a szabadtéri színpad elköltöztetéséről, a Városmajorban vízfelület is lesz: egy tó a templom mögött és egy kis ér az egykori Ördög-árok vonalán" – közölte Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a Facebook-oldalán. 

Több mint másfél hektárral bővítik a park zöld felületét, látványterv (Fotó: Fürjes Balázs/Facebook) 

Mint Fürjes Balázs kiemelte, az új Városmajor egyszerre lesz természetközeli pihenőkert, zöld tisztásokkal, napozórétettel, nagy tóval a közepén és játszóterekkel, közösségi sportpályákkal felszerelt családbarát szabadidőpark. Az új parkbejáratoknak köszönhetően pedig többé nem kell majd hatalmasat kerülni: babakocsival, biciklivel és gyalogosan is könnyebben megközelíthető lesz a Major.

A park közepén egy hatalmas, zöld ligetes tisztást hoznak létre, mellette pedig egy természetes hatású nagy tavat, körülötte utcabútorokkal, padokkal, asztalokkal. Ez akkor építhető meg Fürjes szerint, „ha a főváros vezetésével közösen sikerül új otthont találni a Városmajori Szabadtéri Színpad számára”.  

Felülnézetből a megújuló Városmajor​ (Fotó: Fürjes Balázs/Facebook) 

Több mint másfél hektárral növekszik a park zöld felülete, új fákat, cserjéket, növényeket ültetnek el, és az autókat is kitiltják. Mint írta, tematikus parkrészeket alakítanak ki, ahol minden korosztály megtalálja majd a számára kedves időtöltést. „A megújuló Városmajorban két nagyobb, karakteres rész lesz. A történeti parkrész (a Széll Kálmán tér felé) csendesebb pihenőkerti, sétakerti funkcióval – tóval, ligetes tisztással, botanikus kerttel. A park nyugati részén (a Szent János Kórház felé) pedig az aktivitást szolgáló közösségi sportpályák, játszóterek kapnak helyet. Itt egy fapallókon kanyargó, mászóhálóval felszerelt tanösvényt is kialakítunk, ami izgalmas attrakciója lesz a parknak” – írta bejegyzésében Fürjes Balázs.

Egy föld feletti fapallón futó tanösvényt is építenek, látványterv (Fotó: Fürjes Balázs/Facebook)

Játszótereket és egy új KRESZ-parkot is kialakítanak a gyerekeknek. A Városmajor a jövőben minden irányból könnyen megközelíthető lesz, több új bejáratot is nyitnak: a Maros utca, az Ignotus utca felől, a fogaskerekű telephelyén keresztül új bejárat nyílik, a Széll Kálmán tér irányából pedig egy igazi főbejáratot hoznak létre. 

A Városmajori Jézus szíve plébániatemplom környezete ​is megújul, látványterv (Fotó: Fürjes Balázs/Facebook)

A park nyugati részén, a pihenőparki résztől távolabb változatos, közösségi sportpályákat építenek, kosárpályát és multifunkcionális sportpályát, valamint parkour- és gördeszkapályát, trambulint és mászófalat helyeznek el. A futókör hosszát több mint duplájára növelik.

Több tematikus parkrészt is kialakítanak, látványterv (Fotó: Fürjes Balázs/Facebook)

A Városmajori Gimnázium előtti téren a középiskolai korosztálynak való sporteszközöket helyeznek el: street workout pálya, pingpongasztalok és teniszfal is várja majd a diákokat és persze minden budai parkhasználót. A teniszfal teniszfal lesz, a külön graffitifal a sportterülettől arrébb kap helyet. 

Több, pelenkázóval felszerelt mosdó, ivókutak és jó minőségű utcabútorok: padok, asztalok is szolgálják majd a parkhasználók kényelmét. Kutyás élményparkot is kialakítanak a fogaskerekű telephelye mellett, a pihenőparki résztől távolabb. 

Forrás: Fürjes Balázs/Facebook

Nyitókép: Megújul a Városmajor, látványterv (Fotó: Fürjes Balázs/Facebook)