A főváros pesti oldala a múltban kifejezetten mocsaras vidéken feküdt, ám a város fejlődésével a mocsarak mára szinte eltűntek. Csak Rákosmentén, a repülőtér szomszédságában található Merzse-mocsár maradt meg, amelyet azonban leginkább az éghajlatváltozás és az agglomeráció térnyerése veszélyeztet. 

A XVII. kerületi városvezetés már korábban is igyekezett megmenteni a Merzse-mocsarat a kiszáradástól – derül ki a kerület honlapján megjelent közleményből. Ez egy többlépcsős folyamat, jelenleg a legfontosabb feladat a vízellátás biztosítása, amelyhez először is rehabilitációs tervet fognak készíteni a repteret üzemeltető Budapest Airporttal közösen a fővárosi védettségű, természetvédelmi övezetnek minősülő mocsár megmentéséhez, mivel közösen fogják finanszírozni a mocsár vízellátását biztosító mesterséges árkok kialakítását. Ez a várakozások szerint hosszú távon is segítheti majd Budapest legháborítatlanabb vizes élőhelyének fennmaradását. 

A Merzse-mocsár a főváros utolsó mocsaras élőhelye, amely kifejezetten gazdag élővilággal rendelkezik (Fotó: rakosmente.hu)

Ahogyan arról korábban mi is írtunk, a Merzse-mocsár egy igen különleges hely a fővárosban, amelynek kifejezetten gazdag élővilága van. A vizes felületeket sűrűn borítja be a nádas, sásos, illetve néhol a gyékényes is. A szárazabb területeken inkább már a bokorfüzes és nyár-fűz ligetek találhatóak. A gazdag növényvilágnak köszönhetően igencsak gazdag állatvilága is van a Merzse-mocsárnak, elsősorban madarak tekintetében. Megtalálható itt a barna rétihéja, a barkóscinege, a nádirigó, a vízityúk és a bölömbika is többek között. Említésre méltó még, hogy a mocsárban él mocsári teknős, pettyes gőte, tarajos gőte, zöld levelibéka és barna ásóbéka is. Ám gyakran előfordul itt a borz, a róka, az őz, illetve a menyét is. 

Forrás: rakosmente.hu

Nyitókép: Megmenekülhet a főváros utolsó mocsara (rakosmente.hu)