A Liget Budapest projekt keretében egy új kilátóval gazdagodik a Városliget – derül ki az MTI közleményéből. Május elejétől lehet majd a Mimóza-dombon lévő Ballon-kilátót használni, ami nem más, mint megfelelő időjárási körülmények között akár 150 méter magasra felemelkedő, kötöttpályás hőlégballon. A Ballon-kilátó szélcsendben egyszerre 30 embert is képes lesz a magasba emelni, mindezt biztonságos körülmények között, mivel mindenben meg fog felelni az európai biztonsági előírásoknak.

Szinyei Merse Pál festménye ihlette a Ballon-kilátó megjelenését (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Ahogyan arra az MTI híre is emlékeztet, a Ballon-kilátó létrehozásával egy közel 120 éves hagyomány éled újjá, hiszen az 1896-os millenniumi ünnepségeken is volt egy hasonló eszköz az ezredéves kiállításra érkezők szórakoztatására. Korábban a Városliget tervezője, Heinrich Nebbien is kilátóként képzelte el a Mimóza-dombot.

A Liget Budapest keretében korábban már elkészült a városligeti Nagyjátszótér központi eleme, az óriási ballonmászóka, amely Szinyei Merse Pál alkotásának színvilágát idézi meg. Nincs ez másképp a készülő Ballon-kilátó esetében sem: ezúttal is a Szinyei-színvilághoz hű külsőt fog kapni a kilátó.

A kilátónak helyet adó Mimóza-dombot is rehabilitálták. Megújult 10 000 négyzetméteren a zöld felület, az úthálózat, új utcabútorokat és szemeteseket helyeztek el. Elbontották a korábbi 700 négyzetméteres, elavult sörsátrat, és a helyén egy jelentősen kisebb alapterületű, korszerű kávézót és illemhelyiséget hoztak létre.

A Ballon-kilátó igazi ritkaságnak fog számítani, ugyanis a közép-európai régióban kizárólag Budapesten, a Városligetben fog üzemelni az egyetlen ilyen típusú kilátó.

Forrás: MTI

Nyitókép: Ballon-kilátó nyílik a Városligetben (Fotó: MTI/Mónus Márton)