Április 12-én, kedden jelent meg az európai uniós közbeszerzési értesítőben az a kiírás, amelyet a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) írt ki a IX. kerületi Lónyay utca és Kinizsi utca sarkán álló egykori Bizományi Áruház Vállalat (BÁV) székházának átalakítására.

Ahogyan a korábbi, az épület történetével foglalkozó cikkünkből is kiderül, a historizáló stílusú, hatszintes Központi Zálogház Révész Samu és Kollár József tervei alapján készült el 1903-ra. A második világháborút követően államosították, és 1948-tól előbb Állami Zálogház és Árverési Csarnok Nemzeti Vállalatként, majd 1951-től Bizományi Áruház Vállatként működött tovább. Ekkor került a főhomlokzaton lévő országcímer helyére a Rákosi-címer is, amelyet később eltüntettek, ám a régi címer nem került vissza. A BÁV 2006-ban adott túl a Lónyay és a Kinizsi utca sarkán álló épületen, amely ezt követően hosszú ideig üresen állt. 

A  magyar állam 2017-ben megvásárolta az aktuális tulajdonostól, és 2019-ben az is eldőlt, hogy egy nagyszabású felújítás után a Károli Gáspár Református Egyetem veheti birtokba az épületet. Az átalakítást követően az Állam- és Jogtudományi Kar, a Pszichológiai Intézet és a Rektori Hivatal költözik a volt BÁV-székházba.

A ferencvárosi műemléki épület lesz az új otthona a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának, a Pszichológiai Intézetnek és a Rektori Hivatalnak is. Az épületről készült fotó 2020-ból (Fotó: Simon Tímea)

Az uniós közbeszerzési kiírásból kiderül, hogy a közel 21 000 négyzetméter alapterületű épületben a Rektori Hivatal számára ki kell alakítani a rektori, a rektorhelyettesi és a vezetői irodákat, titkárságot, referensi irodákat, szenátusi és egyéb tárgyalókat, illetve kiszolgáló- és raktárhelyiségeket is. Az Állam- és Jogtudományi Kar számára ki kell alakítani a tanulmányi osztály helyét, a dékáni hivatal helyiségeit, nyelvi és informatikai labort, oktatói közösségi teret, oktatói és általános irodákat, a doktori iskola térsorát és hallgatói irodákat is.

Az épület udvara 2004-ben (Fotó: Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény)

Az oktatást 120-130 fős nagyelőadók, 80 fős közepes előadók, 50 fős kiselőadók, illetve nagy és kis szemináriumi termek kialakításával biztosítanák. A Pszichológiai Intézet számára szintén ki kell alakítani nagy és közepes előadókat, pszichológiai labort, szemináriumi termet, vezetői és általános irodákat, oktatói szobákat, a hallgatói önkormányzat tereit és a rendelőintézet térsorát is. Ezek mellett lesznek közösen használt terek is. Ilyen például az auditórium maximum, a díszterem, az aula, a közösségi terek, a szakrális tér, a multifunkcionális tér, a fitneszterem, a könyvtár, az étterem és a büfé is.

A beruházás célja, hogy az egyetem jelenlegi széttagoltságának és a városban eddig bérelt épületeinek csökkentésével az egyetemi karok egy része olyan épületben legyen elhelyezve, amely biztosítja a korszerű oktatás körülményeit.

Nyitókép: Az egykori BÁV-székházba költözik a református egyetem (Fotó: Google Maps)