Helyreállították a Golgota téri kálváriát

A cikk angol nyelvű változata: The Calvary on Golgota Square has been restored

2022. április 15. 13:30

Még a századforduló előtt épült a józsefvárosi Golgota téren lévő kálvária, amit 1971-ben elbontottak, a kápolnát pedig felrobbantották. Az elmúlt években sikerült helyreállítani a kálvária stációit, amelyeket ma, nagypénteken adtak át.

Nagypénteken adták át a VIII. kerületben lévő Golgota téri kálváriát – derül ki a józsefvárosi önkormányzat honlapjáról. Ahogyan arról korábban már mi is beszámoltunk, a stációk helyreállítása már tavaly nyáron befejeződött, a kápolna helyén egy keresztet állítottak fel. A helyreállítást még 2019-ben a kerületi önkormányzat kezdeményezte, a munkálatok állami támogatással valósultak meg.

Egy helyreállított stáció a Golgota téren (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az egykori kápolna helyén egy keresztet állítottak fel (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Golgota téren 1885-ben építették fel a kápolnát, amelyhez egy kálváriaút vezetett. Egy ideig ez a kápolna szolgált a szomszédos Tisztviselőtelep misézőhelyéül, amíg fel nem épült a Rezső téren a Magyarok Nagyasszonya templom. A második világháborúban súlyosan megsérült a kápolna és a stációk is.

Végül 1971-ben balesetveszélyesnek nyilvánították a kápolnát, ezért felrobbantották, a stációkat pedig elbontották. Két stációt sikerült megmenteni, amit a Magyarok Nagyasszonya templom mögött állítottak fel. Most, hosszú évtizedek után visszatértek a stációk Józsefvárosba.

A Golgota téri kálvária a kápolnával 1897 körül Klösz György felvételén (Fotó: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.07.092)

Forrás: jozsefvaros.hu

Nyitókép: Helyreállították a Golgota téri kálváriát (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Összesen 3 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


A kapolna nelkul nem az igazi...


Örüljünk ennek is! :)
Azt viszont nem értem, hogy miért háttal állnak a staciók a fő sétánynak? Holott az archív képen is látható, hogy arra néznek...

Válaszok:
persona | 2022. április 17. 12:22

Ez szamomra is erthetetlen hiszen igy nem lehet vegig jarni a kalvariat, hacsak nem a kulso koron haladva, de akkor meg nem a kapolnanal er veget tehat mindenkeppen ellentmond a liturgikus hagyomanynak.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó