Nagypénteken adták át a VIII. kerületben lévő Golgota téri kálváriát – derül ki a józsefvárosi önkormányzat honlapjáról. Ahogyan arról korábban már mi is beszámoltunk, a stációk helyreállítása már tavaly nyáron befejeződött, a kápolna helyén egy keresztet állítottak fel. A helyreállítást még 2019-ben a kerületi önkormányzat kezdeményezte, a munkálatok állami támogatással valósultak meg.

Egy helyreállított stáció a Golgota téren (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az egykori kápolna helyén egy keresztet állítottak fel (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Golgota téren 1885-ben építették fel a kápolnát, amelyhez egy kálváriaút vezetett. Egy ideig ez a kápolna szolgált a szomszédos Tisztviselőtelep misézőhelyéül, amíg fel nem épült a Rezső téren a Magyarok Nagyasszonya templom. A második világháborúban súlyosan megsérült a kápolna és a stációk is.

Végül 1971-ben balesetveszélyesnek nyilvánították a kápolnát, ezért felrobbantották, a stációkat pedig elbontották. Két stációt sikerült megmenteni, amit a Magyarok Nagyasszonya templom mögött állítottak fel. Most, hosszú évtizedek után visszatértek a stációk Józsefvárosba.

A Golgota téri kálvária a kápolnával 1897 körül Klösz György felvételén (Fotó: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.07.092)

Forrás: jozsefvaros.hu

Nyitókép: Helyreállították a Golgota téri kálváriát (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)