Emlékművet avattak a második világháború XII. kerületi áldozatainak

A cikk angol nyelvű változata: A monument was inaugurated for World War II victims in the 12th district

2022. április 28. 21:00

Csütörtökön a városmajori Jézus szíve templom előtti parkos területen átadták a második világháború XII. kerületi civil és katonai áldozatainak emlékművét. A két gránittömbből álló emlékmű absztrakt módon ábrázolja azt a hiányt, amelyet a kioltott emberi életek jelentettek és jelentenek az érintetteknek.

Csütörtökön átadták a második világháború hegyvidéki áldozatainak emlékművét – írja az MTI. Az átadóünnepségen a XII. kerület polgármesterén és alpolgármesterén kívül részt vettek a kerületi egyházi vezetők, intézményi vezetők, történészek és a helyi lakosok is.

Az emlékmű felszínébe süllyesztve rozsdamentes acéllemezeken szerepelnek az áldozatok nevei (Fotó: hegyvidek.hu)

Tavaly év elején írt ki pályázatot a XII. kerületi önkormányzat a második világháborús emlékműre. Ahogyan arról tavaly tavasszal mi is beszámoltunk, Mohácsi András Emlékkő című alkotását választotta ki a bírálóbizottság a megvalósításra. A Csaba utca és a Maros utca kereszteződésénél, a városmajori Jézus szíve templom előtti parkban felállított emlékmű két hasábból álló gránittömb, az amelyek közötti rés alulról felfelé haladva egyre nagyobb. Ez egyszerre szimbolizálja a hiányt és a megtörést. A két oszlopon a felület síkjába süllyesztve rozsdamentes acélból készült lemezeken szerepelnek a világégés kerületi áldozatainak nevei – ahogyan az a XII. kerületi önkormányzat honlapján megjelent közleményből is kiderül.

Az ünnepség keretében a kerületi egyházak képviselői, illetve az izraelita hitközség főrabbija megáldották az emlékművet. Az avatási ünnepséget követően a jelenlévők bejárták a nyilas-tömeggyilkosságok városmajori helyszíneit.

Forrás: MTI, hegyvidek.hu

Nyitókép: Átadták a második világháború XII. kerületi áldozatainak emlékművét (Fotó:MTI/Soós Lajos)

Összesen 5 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Pokorni Zoltán a mai napig a kisujját sem mozdította meg azért, hogy lekerüljön a náci nagyapjának a neve a második világháború áldozataira emlékező XII. kerületi turul szobor talapzatáról.


Szerintem erre semmi szükség nem volt, és csak pénzkidobás. Pokorni talán a nagyapja (akit nem ismerhetett) miatti politikai támadások hatására építtette.


Hany ilyen emlekmu lesz meg csak a 12. keruletben? A 661 ezer szerencsetlennel meg, akik az 1. vilaghaboruban pusztultak el, senki sem torodik peldaul. De persze az nem olyan fancy: nincs benne holokauszt es Hollywood sem filmesitette meg 200-szor.

Válaszok:
Sándor | 2022. május 2. 02:17

Az emlékművek esetében is a kevesebb a több. Ha minden sarkon van egy háborús emlékmű az csak közönyt fog kiváltani.

Válaszok:
Kristoffff | 2022. május 2. 07:41


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó