Csütörtökön átadták a második világháború hegyvidéki áldozatainak emlékművét – írja az MTI. Az átadóünnepségen a XII. kerület polgármesterén és alpolgármesterén kívül részt vettek a kerületi egyházi vezetők, intézményi vezetők, történészek és a helyi lakosok is.

Az emlékmű felszínébe süllyesztve rozsdamentes acéllemezeken szerepelnek az áldozatok nevei (Fotó: hegyvidek.hu)

Tavaly év elején írt ki pályázatot a XII. kerületi önkormányzat a második világháborús emlékműre. Ahogyan arról tavaly tavasszal mi is beszámoltunk, Mohácsi András Emlékkő című alkotását választotta ki a bírálóbizottság a megvalósításra. A Csaba utca és a Maros utca kereszteződésénél, a városmajori Jézus szíve templom előtti parkban felállított emlékmű két hasábból álló gránittömb, az amelyek közötti rés alulról felfelé haladva egyre nagyobb. Ez egyszerre szimbolizálja a hiányt és a megtörést. A két oszlopon a felület síkjába süllyesztve rozsdamentes acélból készült lemezeken szerepelnek a világégés kerületi áldozatainak nevei – ahogyan az a XII. kerületi önkormányzat honlapján megjelent közleményből is kiderül.

Az ünnepség keretében a kerületi egyházak képviselői, illetve az izraelita hitközség főrabbija megáldották az emlékművet. Az avatási ünnepséget követően a jelenlévők bejárták a nyilas-tömeggyilkosságok városmajori helyszíneit.

Forrás: MTI, hegyvidek.hu

Nyitókép: Átadták a második világháború XII. kerületi áldozatainak emlékművét (Fotó:MTI/Soós Lajos)