Május 24-én, kedden avatták fel a lengyel romantikus irodalom egyik legkiemelkedőbb költőjének, Adam Mickiewicznek a mellszobrát Óbudán. Az alkotást Óbuda-Békásmegyer Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata állíttatta. Az ünnepségen prof. Jerzy Snopek, Lengyelország volt budapesti nagykövete és dr. Kiss László polgármester mondott köszöntőt – olvasható a III. kerületi önkormányzat honlapján megjelent hírben.

Felavatták Adam Mickiewicz szobrát a róla elnevezett parkban Óbudán (Fotó: obuda.hu)

Mint fogalmaznak: ez a szoboravatás az egyik példája a lengyel–magyar barátságnak, szép szimbóluma annak, hogy a két nemzet nemcsak a múltban számíthatott egymásra, hanem a jelenben is, elköteleződve egymás értékeinek megismerése és őrzése mellett. Hiszen Varsóban Petőfi Sándornak nemcsak szobra van, hanem egy utca és egy iskola is viseli a magyar költő nevét, most pedig Adam Mickiewicznek állítottak szobot a 2018-ban róla elnevezett óbudai parkban.

A XIX. századi lengyel költő nevét viselő parkot parkot 2018-ban Tarlós István főpolgármester, Jerzy Snopek budapesti lengyel nagykövet, valamint Bús Balázs kerületi polgármester avatta fel. Az addig névtelen parkot Adam Mickiewicz születésének 220. és a lengyel függetlenség visszaszerzésének 100. évfordulóján adták át. A kerületben található a Katinyi mártírok emlékműve, amelyet 2008-ban adtak át, és egy emlékpark az 1984-ben meggyilkolt Boldog Jerzy Popieluszko mártír pap tiszteletére, ezt 2016-ban avatták.

A világirodalom talán legismertebb lengyel költőjének most leleplezett szobra Gábor Emese szobrászművész alkotása, és a Waclaw Felczak Alapítvány támogatásával készülhetett el. Az avatást az is aktuálissá teszi, hogy 200 éve, 1822-ben jelent meg Mickiewicz első, Balladák és románcok című verseskötete.

Forrás: obuda.hu

Nyitókép: Adam Mickiewicz szobrát a róla elnevezett parkban állították fel (Fotó: obuda.hu)