Beadták a bontási kérelmet a Márványmenyasszony épületére

A cikk angol nyelvű változata: A demolition application was filed for the Márványmenyasszony building

Írta: Pestbuda.hu

2022. május 25. 14:00

A legendás I. kerületi vendéglő épületére tavaly elrendelt ideiglenes védettség nemrég lejárt, így május 24-én beadták a bontási s egyben egy új lakóház építésére vonatkozó kérelmet. Bár az épületet az idők során többször átépítették már, az 1793-ban alapított Márványmenyasszony vendéglő kultúrtörténeti jelentőségét többek között az adja, hogy helyet adott Széchenyi István 1836-os és Wesselényi Miklós 1845-ös lakodalmának is.

Lebonthatják a I. kerületi Márvány utca 6–8. szám alatti, kiemelt kultúrtörténeti jelentőségű épületet – derül ki a Budapest Főváros Kormányhivatala Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztályához beadott május 24-i kérelemből, mely az ÉTDR-en jelent meg. 

A Márványmenyasszony vendéglő néven ismertté vált épületre vonatkozó dokumentumban „új lakóépület építése, meglévő épület bontása” szerepel, ami azt jelenti, hogy a Márványmenyasszony épületének helyére új lakóházat terveznek építeni, ám azt egyelőre nem tudni, hogyan fest majd az új épület.

A vendéglő lebontásának híre több mint egy évvel ezelőtt bejárta a sajtót, a tiltakozás hatására azonban nem sokkal később a Miniszterelnökség elrendelte a műemlékvédelmi eljárást beindítását, amivel a Márványmenyasszony épülete egy évre szóló ideiglenes védelmet kapott. Ez azonban idén év elején lejárt, így újra lehetségessé vált a ház lebontása, az erre vonatkozó engedélyt most be is adták. 

Mint korábban megírtuk, az 1793-ban alapított Márványmenyasszony vendéglő kultúrtörténeti jelentőségét többek között az adja, hogy helyet adott Széchenyi István 1836-os és Wesselényi Miklós 1845-ös lakodalmának is, de rajtuk kívül számos művész, politikus megfordult a falai között. A ház fontosságát éppen mementó jellege adja: az, hogy alapítása óta vendéglátóhelyként szolgál, a múlt egy elevenen darabja. Bár az épületet számtalanszor átépítették (eddig ezért sem élvezhetett műemléki védettséget), falai mégis napestig mesélhetnék a pompás nemesi esküvők, polgári mulatságok, szende szépasszonyok és léha csábítók színes történeteit. 

Nyitókép: A Márványmenyasszony épülete 2021-ben (Fotó. google streetview)

 

 

 

Összesen 13 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Itt már mindent lehet, semmi sem szent.


Hová tűnt a szépreményű örökségvédelmi hivatal (OMF) és mikor lesz újra? ...és mikor lesz megint műemlékvédelem Magyarországon?

Válaszok:
Lazito | 2022. május 27. 14:45

Újabb példa (és még nem is legdurvább) arra, hogy mire vezet, ha megszüntetik az intézményes, szakmai alapon álló műemlék- és műtárgyvédelmet.
Gondolom, zavarta az ezekkel való szabad rendelkezés az új földesurakat, és persze nehezebb lett volna az operettdíszlet építkezéseket is végigvinni.
És még ez a kurzus nevezi magát nemzetinek! Ennyire mostohán talán még a szocializmusban sem bántak nemzeti örökségünkkel! Szégyen!

Válaszok:
Lazito | 2022. május 27. 14:55

Be kell látni, hogy a mai közönség nem azt keresi a vendéglőkben, amit az idősebb korosztály valaha keresett. Kertvendéglő, magyaros ételek, jó magyar borok, hagyományos sörök, cigányzene - ez a múlt. Ismeretlen, spanyolos, angolos, olaszos nevű ételkreációk, narancssárga koktélok, mindenféle izű sörök, méregdrága borok, gépi zene - ez kell manapság. Van is bőven az ilyen helyekből! Hogy a hangulatos, nosztalgikus, esetleg történelmi múltú vendéglőket miért kell emiatt megsemmisíteni, azt nem értem. Kezdődött már az átkosban a Borostyánnal, a Kéményseprővel és folytatódott a Paksival meg sok-sok másikkal a Margit kertig és most a Márványmenyasszony került a célkeresztbe. Tényleg nem fontosak ezek a helyek senkinek? Fővárosból, kormányból ömlik a kultúra, a hagyomány stb. iránti tisztelet, de ezeket a vendéglőket mindig sorsukra hagyják. Miért tudják Bécsben, Prágában mindkét irányzatot fenntartani: ott mehetsz a divatosba de mehetsz a hagyományosba is.

Válaszok:
belter | 2022. május 26. 09:05
Sándor | 2022. május 27. 16:09

Olyan lehet ez, mint a tévécsatornák. Azt halljuk, hogy a régi avittra nincs igény, csak a limonádéra és akkor azt kapjuk. Mindenki szereti a kockásabroszost, csak jól kell üzemeltetni és nem lerabolni a vendéget. Jó példa erre a Déryné, ami tökéletesen működik a 200 éves hagyományaira építve


Az epulettol 20 meterre 2 foghijtelek is talalhato, ahogy latom. Bar nem vagyok tisztaban a tulajdoni viszonyokkal, de elegem van mar abbol, hogy minden bel-pesti/budai utcaban ektelenkedik egy vagy akar tobb ures telek, de az uj epitkezesek nem ezeket toltik fel, hanem ehelyett adott esetben akar evszazados hazakat bontanak le - miutan valaki pofatlanul kijelenti, hogy a bontasra itelt epulet amugy sem kepviselt kiemelkedo epiteszeti erteket.


Lehet ide szervezni egy élőláncot? Perczel Annának és a Védegyletnek sikerült legalább egyszer a Király utcában


Attól, hogy valamit ködös romantika övez s "szépreményűnek" is neveznek egyesek még nem jelenti azt, hogy a volt az igazi s egyetlen igazodás. Nem tűnt el, csak átszervezés volt s beoldvadt egy másik hivatalba észszerűbb keretek közé a területi közigazgatás rendszerébe. A hisztériának nem szabad felülni, most is van pl Budapesti Főváros Kormányhivatalán belül egy Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály, címe 1012 Budapest, Logodi utca 38-40. Sőt a Miniszterelnökségen belül van Építészeti, Építésügyi és Örökségvédelmi Helyettes Államtitkárság is.


Újabb példa a rosszindulatú, elhamarkodott ítélkezésre! Magának politikailag kissé túlreprezentált a véleménye...messze nem tévedhetetlen. Nem tűnt el, csak átszervezés volt s beoldvadt egy másik hivatalba észszerűbb keretek közé a területi közigazgatás rendszerébe. A hisztériának nem szabad felülni, most is van pl Budapesti Főváros Kormányhivatalán belül egy Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály, címe 1012 Budapest, Logodi utca 38-40. Sőt a Miniszterelnökségen belül van Építészeti, Építésügyi és Örökségvédelmi Helyettes Államtitkárság is. Az igazi szégyen az hogy a szocializmus "örökségvédelmét" egyáltalán egy lapon említi. Ekkora tájékozatlanságot ritkán látni. Nyilván a sok gyerekotthon, elmegyógyintézet, mezőgazdasági munkagép raktár a kastélyokban dicséretes műemlékvédelmi eljárás volt. Nem tudom a Nemzeti Kastély és Várprogramról hallott e, vagy a nemzeti só hallatán már viszketegség tölti el? Az operettdíszletes megjegyzése rendkívül aljas, mondván a szocializmus által oly nagyon védett művemlékeket úgy sikerült megmenteni, hogy a földel tették egyenlővé, de persze a mostani romok, torzók egyesek ízlésének igénytelenségének megfelelőbbek,mint az "operettdíszletek" amik egyébiránt turisztikai, esztétikai vonzerején túl érdemi funkciót is be fog tölteni pl a várnegyedben, így messze nem díszlet csupán!!!!


Ez egy drága de jó étterem. Békebeli milliő, és valódi ételek vannak az étlapon.


Komolyan mondom innen senki sem megy haza éhesen. Az ilyen vendéglőből nincsen sok nálunk. Sajnos.


Ismét bontási kérelmet adtak be a Márványmenyasszony épületére – tudatta közösségi oldalán Böröcz László országgyűlési képviselő.

A politikus arról tájékoztatott, hogy tavaly januárban Gulyás Gergely miniszterrel minden erejükkel azon voltak, hogy megmentsék az épületet. Akkor úgy tűnt, hogy ez sikerült, de az épület teljes védelmére a baloldali vezetésű önkormányzatra is szükség lett volna.
„Még januárban gyorsított ütemű műemléki védettségi eljárást kezdeményeztünk a Márványmenyasszony épületre, de ez azonban csak egy évre szóló ideiglenes védelmet jelentett.”

A politikus emlékeztetett rá, hogy a Budavári Önkormányzat baloldali vezetésének is helyi védelem alá kellett volna helyezni az épületet. Ehelyett V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester megegyezett a vállalkozókkal, hogy részlegesen lebonthatják az épületet – írta a képviselő közösségi oldalán.


Az esztétikai és kulturális fogyatékosok érdeke ismét győzött.
Pusztítsd el a múltat.
Csak a minél kisebb befektetéssel, a lehető legtöbb több haszonnal járó pillanatnyi érdek a fontos.
A bontás után a SIVÁRIZMUS stílusában lehet építeni egy kortárs tárolódobozt, amiből hiányzik a MÚLT MEGBECSÜLÉSE, a környező épületek iránti alázat és a korábbi korok építészete iránti tisztelet.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó