Lebonthatják a I. kerületi Márvány utca 6–8. szám alatti, kiemelt kultúrtörténeti jelentőségű épületet – derül ki a Budapest Főváros Kormányhivatala Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztályához beadott május 24-i kérelemből, mely az ÉTDR-en jelent meg. 

A Márványmenyasszony vendéglő néven ismertté vált épületre vonatkozó dokumentumban „új lakóépület építése, meglévő épület bontása” szerepel, ami azt jelenti, hogy a Márványmenyasszony épületének helyére új lakóházat terveznek építeni, ám azt egyelőre nem tudni, hogyan fest majd az új épület.

A vendéglő lebontásának híre több mint egy évvel ezelőtt bejárta a sajtót, a tiltakozás hatására azonban nem sokkal később a Miniszterelnökség elrendelte a műemlékvédelmi eljárást beindítását, amivel a Márványmenyasszony épülete egy évre szóló ideiglenes védelmet kapott. Ez azonban idén év elején lejárt, így újra lehetségessé vált a ház lebontása, az erre vonatkozó engedélyt most be is adták. 

Mint korábban megírtuk, az 1793-ban alapított Márványmenyasszony vendéglő kultúrtörténeti jelentőségét többek között az adja, hogy helyet adott Széchenyi István 1836-os és Wesselényi Miklós 1845-ös lakodalmának is, de rajtuk kívül számos művész, politikus megfordult a falai között. A ház fontosságát éppen mementó jellege adja: az, hogy alapítása óta vendéglátóhelyként szolgál, a múlt egy elevenen darabja. Bár az épületet számtalanszor átépítették (eddig ezért sem élvezhetett műemléki védettséget), falai mégis napestig mesélhetnék a pompás nemesi esküvők, polgári mulatságok, szende szépasszonyok és léha csábítók színes történeteit. 

Nyitókép: A Márványmenyasszony épülete 2021-ben (Fotó. google streetview)