Május 29-én, vasárnap az egyik legszebb fővárosi villamosvonalon lehet majd nosztalgiajáratokkal utazni – derül ki a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) honlapján megjelent hírből. A már megszokott N19-es járat mellett (amely a Deák Ferenc tér és Óbuda között közlekedik) a hét végén az 56-os villamos vonalán, a Széll Kálmán tér és Hűvösvölgy között is egy több mint százéves, Amszterdamot is megjárt villamos várja majd az érdeklődőket. 

A 2624-es pályaszámú, BVVV „G” típusú villamos 1906-ban készült el, és Budapest mellett Amszterdamban is közel 20 évig közlekedett (Fotó: BKK)

Mint írják, a 2624-es pályaszámú, BVVV „G” típusú villamos 1906-ban készült Budán a Schlick Gépgyár Rt.-nél, 53 év szolgálat után, 1959-ben az eredetileg favázas kivitelű járművet acélvázasították, ezt követően még 25 éven át szolgálta a budapesti utazóközönséget, majd húszéves hollandiai vendégeskedés után tért vissza a magyar fővárosba.

A villamos utastere (Fotó: BKK)

Az 56-os villamosvonal Buda egyik legrégebbi vonala, hiszen 1900 februárjában nyílt meg. Akkor még kifejezetten a kirándulni vágyókat vonzotta a villamos, hiszen a Hűvösvölgy ekkor még nem igazán volt beépítve. Ekkoriban még a 39-es, illetve a 41-es számot viselte, és a felszálló a Széll Kálmán téren keresztül át a Margit körúton el tudott jutni Pestre, majd a Ferenc József hídon (mai Szabadság híd) keresztül vissza tudott jutni Budára. A mai számát 1955-ben kapta meg, amikor úgy döntöttek, hogy a 70 feletti számokkal a trolikat, az alatta lévőkkel pedig a villamosokat fogják jelölni. Noha az 1970-es években induló 56-os busz erős konkurenciát jelentett az 56-os villamosnak, a rendszerváltás után ugrásszerűen megnőtt autósforgalom ismét a villamosközlekedést hozta helyzetbe. 

Az 56-os villamos hűvösvölgyi végállomása 1961-ben (Fotó: Fortepan/képszám:209147)

Amint a BKK hírében is írják, az e hét vasárnap Hűvösvölgy és a Széll Kálmán tér között közlekedő nosztalgiavillamos N56-os jelzést fogja viselni.

Forrás: Budapesti Közlekedési Központ

Nyitókép: Egy több mint százéves villamossal lehet utazni vasárnap a Hűvösvölgybe (Fotó: Budapesti Közlekedési Központ)