Ahogy korábban már beszámoltunk róla, felújítják a Sváb-hegyen a Jókai-kertet és az ott található Steindl-villát is. Most a XII. kerületi önkormányzat honlapjáról megtudhatjuk: már meg is kezdődtek a Jókai-kert látogatóközpontjának építési munkálatai. A Jókai-kertben található Steindl-villa megmenekül a pusztulástól, és jövő ősztől egy új természetismereti kiállítóhelyként várja majd a látogatókat – írja a hegyvidek.hu. 

Mint írják, a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának vezetője, Füri András elmondta, hogy a Jókai-kertben álló Steindl-villa a környezeti nevelés, a természeti ismeretek élményszerű átadásának új helyszíne lesz. Az épületet már felállványozták, a tervek szerint a jövő év őszén nyílhat meg a látogatók előtt. Az igazgató közölte: a kert a munkálatok ideje alatt is túlnyomórészt látogatható lesz, kivéve egy nagyjából négyhetes időszakot a nyár folyamán, amikor le kell zárniuk a területet.

A megújult Jókai-kert makettja (Fotó: hegyvidek.hu)

Felújítják a Jókai-kertben található a Steindl-villát is (Fotó: dunaipoly.hu)

Az Európai Unió és a Magyar Kormány 900 millió forintos támogatásával megvalósuló program keretében, a Steindl-villában a Natura 2000 hálózatba tartozó természetvédelmi területeket, valamint Magyarország madárvilágát bemutató természetismereti kiállítást, foglalkoztató- és előadótermeket alakítanak ki. A felújított villát egy kis toldaléképület fogja kiegészíteni, amiben a fogadótér és egy zöldbolt kaphat helyet – olvashatjuk a tervekről.

 Jókai Mór egykori – természetvédelmi oltalom alatt álló – gyümölcsöskertje is megszépül (Fotó: dunaipoly.hu)

A villaépületen kívül Jókai Mór egykori, ma történelmi kertként természetvédelmi oltalom alatt álló gyümölcsöskertje is megújul. A belső utakat rendbe teszik, továbbá a kert bejáratánál egy rossz állapotú pavilonépület lebontásával parkolóhelyeket és fedett kerékpártárolót létesítenek a látogatók számára. A projektnek a Keve András Madártani és Természetvédelmi Szakkönyvtár fejlesztése is része: a gyűjtemény számos példányát digitalizálják, egyes könyvritkaságok a Natura 2000 kiállításhoz kapcsolódóan is megismerhetőek lesznek – írja a hegyvidek.hu.

Forrás: hegyvidek.hu

Nyitókép: Megkezdődtek a Jókai-kertben az építési munkák​ (Fotó: hegyvidek.hu)