A XII. kerületben található Jókai-kert fejlesztésének fő célja, hogy ne csak a diákok, hanem a felnőttek körében is „egy nagyon kedvelt pihenő- és látogatóhely” alakuljon ki – mondta Füri András a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatója annak kapcsán, hogy elkészültek a fejlesztés tervek és az  engedélyeztetési eljárások is lezajlottak. A kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárást várhatóan májusban írják ki.

A felújítás során a Steindl-villa termeiben természetismereti kiállításokat, foglalkoztató- és előadótermeket alakítanak ki. A látogatóközpont részeként fogadóközpontot, rendezvényteraszt és verandát, valamint kapcsolódó kiszolgálóhelyiségeket is építenek.

Felújítják a Jókai-kertben található, jelenleg életveszélyes állapotú Steindl-villát is (Fotó: dunaipoly.hu)

Nemcsak az épület, de maga a történelmi kertként természetvédelmi oltalom alatt álló Jókai-kert is újjászületik a Költő utca 21. szám alatt. A történeti, műemléki jelleget megőrizve alakítják ki a területet, miközben madáritatókat telepítenek, madárlest építenek és a régióra jellemző növényeket ültetnek. 

 Jókai Mór egykori – természetvédelmi oltalom alatt álló – gyümölcsöskertje is megszépül (Fotó: dunaipoly.hu)

A látogatók kényelmét, a kellemes pihenést új parkbútorok szolgálják majd. Lebontják a méltatlan állapotban lévő faépületeket, helyükre parkolót és fedett kerékpártárolót terveztek.

Az oroszlános pad, Jókai Mór alkotó helyszíne (Fotó: Viczián Zsófia/pestbuda.hu)

A fejlesztés európai uniós és a kormányzati támogatásból valósul meg, a tervek szerint a 900 millió forintos beruházás 2022-re készül el.

Forrás: MTI

Nyitókép: Megújul a Jókai-kert a XII. kerületben (Fotó: Viczián Zsófia/pestbuda.hu)