Közel 15 helyszínen, több mint 40 kilométeres hosszon várja a természet érdekességeit és szépségeit kereső kirándulókat az ország egyik legátfogóbb természetismereti tanösvényhálózata. Ezek helyi jelentőségű természetvédelmi területeknek minősülnek, a Fővárosi Önkormányzat  védetté nyilvánította őket. A pesti oldalon lévő tanösvényhálózatot most felújították – olvasható a Főkert bejegyzésében. 

A XV. kerületi Turjános Természetvédelmi Terület négy állomáshelyét is felújították (Fotó: Főkert)

A Naplás-tó Természetvédelmi Terület tanösvényen is felújították az információhordozó táblákat (Fotó: Főkert)

A tanösvényhálózat első eleme mintegy 10 éve létesült, ez az újpesti Homoktövis Természetvédelmi Területen lévő tematikus útvonal, amelyet később a Naplás-tavi és a Merzse-mocsár menti tanösvények követtek. Mára szinte minden nagyobb helyi jelentőségű természetvédelmi területen találunk ilyen természetismereti útvonalat.

A Felsőrákosi-rétek Természetvédelmi Terület 12 állomásos tanösvényútvonalán több helyen is szükségessé vált a renoválás (Fotó: Főkert)

Idővel a tanösvények erősen megrongálódtak. A  Magyar Madártani Egyesület és a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat által létrehozott tanösvényútvonalakat 2022 tavaszán és nyarán a Főkert munkatársai teljesen felújították, a hiányokat pótolták vagy kijavították. Kicserélték a Naplás-tó információhordozó felületeit és a Homoktövis Természetvédelmi Terület táblakereteit is – írja a Főkert. 

A több szervezet közreműködésével zajló munka eredményeképpen a pesti oldal teljes útvonalhálózata megújult 2022 nyarára, így az ismét hiánytalanul fogadja a látogatókat. 

Forrás: Főkert

Nyitókép: Megújultak a természetvédelmi tanösvények Pesten (Fotó: Főkert)