A Margit-szigeti Víztoronyban nyílt kiállítás Attila királyról

A cikk angol nyelvű változata: An exhibition about King Attila opened in the Margaret Island Water Tower

2022. augusztus 12. 19:00

A Margit-szigeten, a műemlék Víztoronyban megnyílt kiállítás Attila király alakját, valamint a hunok és a Hun Birodalom történetét mutatja be a látogatóknak. A tárlat bepillantást nyújt a kor életformájába és az udvari életvitelbe is.

Augusztus 12-én nyitották meg az Attila királyról és a hunokról szóló kiállítást a Margit-szigeti Víztoronyban. A kiállításmegnyitót az esti előadás előtt tartották. Az Attila, a hun király című tárlat, amely a Magyar Nemzeti Múzeum támogatásával jött létre, Attila király alakját, valamint a hunok és a Hun Birodalom történetét tárja a látogató elé.

A kortörténeti összefoglaló a hunok és Attila király történelmi jelentőségű eseményeit, az életformájukra és az udvari életvitelükre leginkább jellemző momentumokat mutatja be.

Az Attila, a hun király című kiállítás a Margit-szigeti Víztoronyban (Fotó: Margitszigeti Szabadtéri Színpad)

Attila 434-től uralkodott, birodalma Közép-Európától a Kaszpi-tengerig és a Dunától a Balti-tengerig terjedt. Nyugat-Európában a vad barbárság szimbóluma lett, és az „Isten ostora” névvel illették Attilát. Azonban Priszkosz rétor diplomata és történetíró írásaiban Attila hatalmas és ellenállhatatlan, latinos műveltségű, karizmatikus diplomata; éles eszű, megfontolt uralkodó. Senkit sem üldözött a hite miatt – olvasható a Margitszigeti Szabadtéri Színpad honlapján a kiállításról.

Maga a műemlék Víztorony a Margitszigeti Szabadtéri Színpad udvarán áll, az új tárlat pedig a színház operabemutatójához, Verdi Attila című művéhez kapcsolódik. 

A Margit-szigeti Víztorony Zielinski Szilárd és Ray Rezső alkotása (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A szecessziós csigalépcső a Víztoronyban (Fotó: pestbuda.hu)

A tárlat szeptember 15-ig tekinthető meg.

Forrás: Margitszigeti Szabadtéri Színpad, MTI

Nyitókép: A Margitszigeti Szabadtéri Színpad udvarán álló Víztoronyban kiállítás nyílt Attila királyról (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Összesen 1 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


A Megyeri hid ket hatalmas A-betut formalo Pest feloli szakaszat kellene rola elnevezni. Mereteiben is melto az egykor fel Europat kitevo Hun Birodalom vezerehez.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó